Een puber van 2

Totaal onverwacht smijt peuter Jip in een heftige woede-explosie alle blokken door de kamer. Toch had haar moeder het kunnen zien aankomen, als ze had gelet op Jips lichaamstaal. Want die spreekt boekdelen bij kinderen in de ‘peuterpuberteit’.

Een oogopslag, een handgebaar, een trillende lip: lichaamstaal laat onmiskenbaar zien hoe we ons voelen en dat geldt zeker voor kinderen die amper kunnen praten. Gemiddeld vatten we slechts 7 procent van al onze emoties samen in woorden. De overige 93 procent uiten we via non-verbale signalen. Deze signalen leggen vaak gevoelens bloot die we met woorden makkelijk kunnen verbloemen. Vooral handen en houding laten zich nauwelijks sturen.

Peuters tussen de een en drie jaar kennen meestal nog maar weinig woorden, maar maken des te meer gebruik van hun ogen en lichaam om te vertellen wat ze denken en voelen. Hoe sneller en beter volwassenen deze non-verbale signalen herkennen, hoe gezonder kinderen zich kunnen ontwikkelen, schrijft de Amerikaanse psychologe Gwyneth Doherty-Sneddon. ‘Non-verbale communicatie stelt kinderen in staat greep te krijgen op de hen omringende wereld en daarop invloed uit te oefenen. Dat vergroot hun zelfvertrouwen.’

Wie de gebaren en gezichtsuitdrukkingen van kinderen kan benoemen, helpt hen bovendien zich later verbaal beter uit te drukken. Ontwikkelingspsycholoog Richard Woolfson beschrijft hoe je als volwassene de lichaamstaal van het kind kunt begrijpen en hoe je er het best op kunt reageren.

Nieuwsgierigheid

Met open ogen en open mond staart Jip (2,5 jaar) naar het meisje in

Log in om verder te lezen.
auteur

Miek Smilde

» profiel van Miek Smilde

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Ik wil overleg, geen strijd

Lees verder
Interview

Zo herken je een gaslighter

Gebeurtenissen glashard ontkennen en gesprekken achteraf verdraaien waardoor de ander gaat twijfelen...

Lees verder
Advies

Psychische schade door de couveuse?

Lees verder
Artikel

Vakantiekampen voor onzekere kinderen

Lees verder
Artikel

Loskomen van je ouders

Lees verder
Artikel

Alice Miller draaft door

Lees verder
Artikel

Spiegelen

Lees verder
Artikel

Ik zie, ik zie wat mama ziet

Lees verder