Geef kinderen een wegwerpcamera, en je krijgt leuke foto’s terug van huisdieren, ouders en voorwerpen in het huis. Onderzoekers van de universiteit van Birmingham lieten kinderen van vier tot vijftien jaar een week vrijelijk fotograferen, om te zien hoe ze hun wereldje bekijken. Zij ontdekten veel leeftijdsverschillen:

4Kinderen van vier kiezen voornamelijk emotioneel geladen onderwerpen, zoals hun ouders en broertjes en zusjes, of onderwerpen met felle kleuren en patronen. De kleintjes vinden een foto mooi, als het onderwerp mooi is. Als hen wordt gevraagd hoe ze de foto beter kunnen maken, denken ze dat te doen door er meer leuke dingen op te zetten.

7Kinderen van zeven hebben al meer regie over hun fotografie: ze poseren en regisseren meer.

!¡Kinderen van elf jaar nemen meer foto’s buiten en fotograferen minder mensen. Uit hun commentaar op de foto’s blijkt dat ze op deze leeftijd een gevoel voor esthetiek ontwikkelen. Ze beschouwen foto’s ook als objecten met schoonheidswaarde, onafhankelijk van het onderwerp.

!Vijftienjarigen gebruiken fotografie als een sociale activiteit: velen zien het als iets wat je samen met vrienden doet. Hun foto’s symboliseren vriendschap, of worden gebruikt om anderen aan het lachen te maken of voor schut te zetten.

Op www.cap.

ac.uk/ zijn de foto’s te bekijken, samen met commentaar van de kinderen