Rangschik de knuffels van uw kind met zorg. Zien kinderen poppen gebroederlijk naast elkaar staan, dan zijn ze zelf ook eerder geneigd tot sociaal gedrag. Anderhalf jaar oude hummels kregen foto’s te zien waarvan de achtergrond varieerde: houten blokjes, één poppetje, twee poppetjes die met de rug naar elkaar toe stonden of twee poppetjes die juist dicht naast elkaar stonden. Kleintjes die de laatste beeltenis hadden gezien, schoten de onderzoeker veel vaker spontaan te hulp wanneer deze iets liet vallen.

Training Positief opvoeden voor puberouders
Training

Training Positief opvoeden voor puberouders

  • Positief contact maken met je kind
  • Omgaan met je eigen emoties én die van je kind
  • Afspraken maken en grenzen stellen
Bekijk de training
Nu maar
79,-

Wees de baas bij het stoeien. Vooral kleuters zijn er dol op, lekker stoeien met papa of mama. Maar een stoeipartij is pas leuk wanneer beide partijen het naar hun zin hebben! Laat uw kind dus niet ongebreideld zijn agressie op u botvieren, ook al is het ‘maar’ spel. Het moet leren zijn gedrag af te stemmen op dat van een ander. De Canadese psycholoog Joseph Flanders constateerde: kleuters die tijdens het stoeien het spel domineerden, waren na zes maanden én na vijf jaar agressiever dan degenen van wie de vader de baas was.

Laat uw kind merken dat je emoties kunt benoemen. Daar kun je al heel jong mee beginnen: ‘Je huilt, ben je bang?’ Vervolgens kunt u

op dezelfde manier uw kind helpen inzien dat anderen óók dingen voelen: ‘Sophie huilt, ze is verdrietig.’ Houd het in het begin simpel: voor een 1-jarige staat de directe behoeftebevrediging nog centraal. Pas als uw kind een jaar of 2 is, staat het open voor cognitieve concepten als ‘denken’ en ‘weten’ (‘Kikker ziet Muis lopen met een pakje, en denkt…’). Deze volgorde sluit het meest aan bij de ontwikkelingsstappen van uw kind, zegt de Nieuw-Zeelandse psycholoog Mele Taumoepeau, die gedurende twee jaar baby’s en hun moeders volgde.

Beloon niet met snoep of speelgoed. Reikt uw dreumes u ongevraagd de helpende hand? Houd het bij een welgemeend complimentje. Een Brits-Duits onderzoeksteam toonde aan: belonen met speelgoed smoort altruïstische neigingen van twintig maanden oude peuters in de kiem.

Training Ontspannen opvoeden
Training

Training Ontspannen opvoeden

  • Ontdek hoe je als ouder positief en relaxed blijft
  • Omgaan met de emoties van je kind
  • Voor ouders met kinderen in de basisschoolleeftijd
Bekijk de training
Nu maar
79,-

Benieuwd hoe het gedrag van peuters verandert als ze worden beloond met een speeltje? Bekijk de video op psychologiemagazine.nl/extra