De boze cavia en andere opvoedtechnieken

Opvoeden is leuk - zolang een kind een engeltje is. Maar wat als het weigert zich aan te kleden, het avondeten een worsteling is en de driftbuien elkaar opvolgen? Psychologe Annette Kast-Zahn geeft nuttige adviezen.

Weigert uw kind zijn kamer op te ruimen? Stop dan het rondslingerende speelgoed twee weken achter slot en grendel. Schreeuwt het respectloos tegen u, zet het dan een paar minuten in een andere kamer. In Ontdekken wat je kind écht nodig heeft geeft de Duitse kinderpsychologe Annette Kast-Zahn tientallen van dit soort nuttige adviezen om een kind in het gareel te houden.

In het boek passeren zowel bekende opvoedtechnieken de revue, zoals de time-out, als minder bekende. Om uw kind bijvoorbeeld beter te leren omgaan met boosheid, kunt u het een rollenspel laten spelen. Eerst speelt het een boze gorilla en daarna een boze cavia. In die laatste rol kan het ontdekken dat je ook op een ‘lieve’ manier boos kunt zijn.

Anders en verfrissend is het boek vooral doordat het ook aandacht heeft voor de ouders zelf. Met bijvoorbeeld testjes worden ouders uitgenodigd naar hun eigen gedrag te kijken. Als psycholoog vind ik dat bijzonder belangrijk. Veel ouders kennen de opvoedregels namelijk wel, maar doen het in de praktijk toch anders. Ze kunnen bijvoorbeeld niet verdragen dat hun kind huilt, of ze vermijden conflicten, en geven hun kind dus maar zijn zin – ook al weten ze eigenlijk wel beter. Wie zich daarvan bewust is, kan daar dus eerst aan werken.

– Annette Kast-Zahn, Ontdekken wat je kind écht nodig heeft, Scriptum Psychologie, € 19,95

 

auteur

Pieternel Dijkstra

Ben je ook een beetje verlegen, onzeker of makkelijk van streek? Zie je op tegen praatjes met onbekenden, en drukke feesten?

» profiel van Pieternel Dijkstra

Dit vind je misschien ook interessant

Interview

Hoe een vader zijn zoon met autisme leerde begrijpen

Doordat zijn zoon Zac (11) autisme heeft, wist vader Keith (46) nauwelijks wat hem bezighield. Een c...

Lees verder
Test

Hoe sociaal intelligent ben je?

Wat is het geheim van lange vriendschappen, zijn vakanties goed of slecht voor de liefde en wat is c...

Lees verder
Verhaal

‘Kinderen opvoeden mag best makkelijk zijn’

Lees verder
Advies

Mijn kleuter heeft hysterische buien

Lees verder
Advies

Mijn man is plotseling bij me weggegaan

Lees verder
Artikel

‘Ik zie mijn kind echt veranderen’

Lees verder
Kort

Overdreven lof maakt kinderen onzeker

Lees verder
Artikel

Perfecte moeders, perfecte kinderen?

Lees verder