Weigert uw kind zijn kamer op te ruimen? Stop dan het rondslingerende speelgoed twee weken achter slot en grendel. Schreeuwt het respectloos tegen u, zet het dan een paar minuten in een andere kamer. In Ontdekken wat je kind écht nodig heeft geeft de Duitse kinderpsychologe Annette Kast-Zahn tientallen van dit soort nuttige adviezen om een kind in het gareel te houden.

Hoera! We bestaan 40 jaar

En dat vieren we met winacties en gratis downloads, 40 dagen lang. Feest je mee?

Ja, ik feest mee

In het boek passeren zowel bekende opvoedtechnieken de revue, zoals de time-out, als minder bekende. Om uw kind bijvoorbeeld beter te leren omgaan met boosheid, kunt u het een rollenspel laten spelen. Eerst speelt het een boze gorilla en daarna een boze cavia. In die laatste rol kan het ontdekken dat je ook op een ‘lieve’ manier boos kunt zijn.

Anders en verfrissend is het boek vooral doordat het ook aandacht heeft voor de ouders zelf. Met bijvoorbeeld testjes worden ouders uitgenodigd naar hun eigen gedrag te kijken. Als psycholoog vind ik dat bijzonder belangrijk. Veel ouders kennen de opvoedregels namelijk wel, maar doen het in de praktijk toch anders. Ze kunnen bijvoorbeeld niet verdragen dat hun kind huilt, of ze vermijden conflicten, en geven hun kind dus maar zijn zin – ook al weten ze eigenlijk wel beter. Wie zich daarvan bewust is, kan daar dus eerst aan werken.

– Annette Kast-Zahn, Ontdekken wat je kind écht nodig heeft, Scriptum Psychologie, € 19,95