Een pil tegen trauma’s

Traumatische herinneringen laten diepe sporen na – tenzij het slachtoffer direct na de gebeurtenis een ‘vergeetpil’ krijgt. Het middel propranolol vervaagt traumatische herinneringen en kan posttraumatisch stress-syndroom voorkomen, blijkt uit recent onderzoek. Maar kritiek is er ook.

ernederingen, honger, seksueel misbruik, dwangarbeid, ziekte en mishandelingen: Jillard Borgen (72) moest het allemaal doorstaan als kind. Borgen zat van zijn negende tot zijn veertiende in een jappenkamp. Hij overleefde de verschrikkingen, maar twaalf jaar geleden stortte hij in. ‘Het begon ermee dat mijn lichaam dienst weigerde. Ik viel gewoon om. Het ging van kwaad tot erger. Op een gegeven moment kwam ik de deur niet meer uit, ik kon gesprekken niet meer volgen en ik kon niet meer met mensen omgaan. Ik sloeg nog maar weinig op van wat er om me heen gebeurde, ’s avonds herinnerde ik me vaak niets meer van de dag. Mijn leven lag compleet in puin. Het heeft me elf jaar therapie gekost om te leren leven met mijn trauma.’

Jillard Borgen had een posttraumatische stress-stoornis (ptss). ptss kan ontstaan nadat iemand een zeer schokkende of levensbedreigende gebeurtenis heeft meegemaakt. Nachtmerries, angstaanjagende herbelevingen, slaapproblemen, woede-uitbarstingen en vermijdingsgedrag plagen degene die eraan lijdt. De herinnering aan de nare ervaring is allesoverheersend. De symptomen kunnen een paar maanden aanhouden, maar soms blijven ze een leven lang, of is er – zoals in het geval van Borgen – jarenlange therapie voor nodig om er vanaf te komen.

Al dit leed

Log in om verder te lezen.
auteur

Meike Huber

» profiel van Meike Huber

Dit vind je misschien ook interessant

Interview

Misbruik verdringen is onmogelijk

Geheugendeskundige Elizabeth Loftus houdt zich bezig met herinneringen aan seksueel misbruik. Beter ...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Interview

Pedagoog Micha de Winter: “Het mag best botsen”

We moeten niet bang zijn voor botsingen met onze zonen of dochters, vindt pedagoog Micha de Winter. ...

Lees verder
Advies

Hoe ga ik om met mijn boze vader?

Lees verder
Artikel

Genezen door EMDR

Lees verder
Verhaal

‘Zolang dat lampje brandde, had ik hoop’

Lees verder
Artikel

Tegenslag

Lees verder
Advies

Vroeger veel gepest, nu depressief

Lees verder
Artikel

Oorlog schaadt soldatenbrein

Lees verder