Zet je schaamte opzij, zoek lotgenoten op en praat met hen over je eenzaamheid. Dit kan reuze opluchten. Je vindt lotgenoten bijvoorbeeld bij een vereniging voor vrijgezellen, maar ook op het schoolplein van uw kinderen, bij een cursus of in het buurthuis. Is iemand net als jij alleen, spreek die persoon dan aan en vraag of hij of zij meegaat om wat te drinken.

TEST
Doe de test »

Ben je eenzaam?

Doe vrijwilligerswerk. Door bewoners van een verpleeghuis te bezoeken of in het bestuur van de plaatselijke natuurvereniging te gaan, krijg je weer het gevoel dat je van betekenis bent voor anderen. Ze zullen je missen als je er niet bent en dat vult het gat dat je voelt een beetje op.

Leer jezelf te troosten. Bijvoorbeeld door naar mooie muziek te luisteren of een dagboek bij te houden. Zorg ook dat je van je huis een warm nestje maakt waar je je gekoesterd voelt.

Leer stap voor stap de eenzaamheid te verdragen. Blijf bijvoorbeeld een avond alleen thuis, maar spreek met een vriendin af dat je haar om tien uur belt om te bespreken wat je hebt gedaan en hoe je je voelde. Zo bouw je een eeltlaagje op: langzaam wen je aan de leegte om je heen en in jezelf.

Zo help je een ander die eenzaam is