Doden uit wanhoop

Je leest erover in de krant, maar je kunt je er nauwelijks iets bij voorstellen. Een vader die het huis in brand steekt waarin zijn kinderen liggen te slapen. Een zoon die zijn moeder met een mes om het leven brengt. Forensisch psycholoog Eric Blaauw beschrijft de meest voorkomende motieven van mensen die hun ouder, partner of kind vermoorden.

De aan drank verslaafde Meindert de Jong is een afhankelijke en erg jaloerse man. Erger nog, hij is een vreselijke tiran. Vrijwel elke week vernedert en mishandelt hij zijn vrouw Anita. Ook zijn zoon Niek is regelmatig het slachtoffer van zijn woedeaanvallen. Soms is het zo erg, dat ze de arts of het ziekenhuis moeten bezoeken. Moeder en zoon voelen zich machteloos. Anita durft haar man niet te verlaten, omdat hij bij eerdere pogingen een revolver tegen haar hoofd heeft gezet met de mededeling dat hij haar zou vermoorden als ze hem zou verlaten. Op een avond valt er een dode bij de familie De Jong. De dader komt uit het gezin.

Krantenlezers krijgen regelmatig verkorte versies van dergelijke gezinsdrama’s voorgeschoteld. Te lezen is dat een moeder haar pasgeboren baby heeft verdronken in een Rotterdamse haven, dat een man zijn echtgenote en twee kinderen op gruwelijke wijze met een mes om het leven heeft gebracht of dat een jongen zijn vader heeft onthoofd. Van alle moorden en doodslagzaken in 2001 was de dader in 30 procent van de gevallen een gezinslid, zo blijkt uit een telling van het weekblad Elsevier: 48 maal werd de partner gedood, acht keer doodde een kind zijn ouder,

Log in om verder te lezen.
auteur

Eric Blaauw

» profiel van Eric Blaauw

Dit vind je misschien ook interessant

Interview

Hoogleraar Denny Borsboom: ‘We hebben geen flauw idee wat een depressie precies is’

Ruim een miljoen Nederlanders slikken antidepressiva, en toch daalt het aantal depressies niet. Hoog...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Het dier in ons

Leren door te spelen, broers en zussen die elkaar de tent uitvechten en de noodzaak van een toegewij...

Lees verder
Artikel

Jim van Os: ‘Er is geen grens tussen gek en normaal’

Lees verder
Kort

‘Zou het een psychose zijn?’

Lees verder
Artikel

Een volksbuurt voor kwetsbare mensen

Lees verder
Artikel

Drie soorten schizofrenie

Lees verder
Artikel

Familiedrama: Je eigen kind doden – hoe kun je?

Lees verder
Artikel

Zo voelt een psychose dus

Lees verder