Onderzoeker in de psychiatrie Wilma Boevink: ‘Patiënten komen niet voor pillen. Ze komen voor contact’

Ze hield haar eigen ziektegeschiedenis lang verborgen voor collega’s. Maar toen ze erover ging spreken, gaf dat haar carrière een nieuwe dimensie. Wilma Boevink over de kracht van psychiatrisch patiënten en het belang van échte vragen.

Ze is een vrouw om wie je niet heen kunt in de psychiatrie. Bij het Trimbos-instituut zette ze de afgelopen decennia een heel nieuw onderzoeksterrein op de kaart: naar de vraag hoe je de ervaringsdeskundigheid van psychiatrische patiënten kunt aanboren en inzetten voor een betere zorg. Als het goed is, voltooit ze dit jaar nog haar proefschrift, waarna de invloedrijke psychiater Jim van Os haar als hoogleraar naar Maastricht wil halen. Kortom: Wilma Boevink is een wetenschapper van formaat.

Maar Boevink heeft óók een kwetsbare kant. Als jongvolwassene had ze psychoses en verbleef ze drie jaar in een psychiatrische inrichting. In het decennium daarop studeerde ze af, ging ze werken en kreeg ze een vaste relatie; haar psychiatrische verleden leek afgesloten. Maar een paar jaar nadat ze moeder was geworden, keerden de psychotische episoden terug. Tussen 2009 en 2013 had ze maar liefst veertien kortdurende crisisopnamen nodig.

Die ervaringen, plus haar openheid daarover, blijken haar motor. Ze weet als geen ander psychiatrische patiënten ervan te overtuigen dat ze méér zijn dan hun stoornis alleen, en dat het prima mogelijk is om te herstellen – ‘wat iets anders is dan genezen!’ – en een betekenisvol leven op te bouwen. Ook voor

Log in om verder te lezen.
auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Kort

Nieuw middel tegen parkinson?

Lees verder
Column

Nieuwe antwoorden

Niks zo lekker als het gevoel dat er een paar hekjes worden opengezet in je hoofd, en dat de nieuwe ...

Lees verder
Recensie

De waanzin van schrijvers

Lees verder
Artikel

Wat de pil met je doet

Lees verder
Artikel

Jim van Os: ‘Er is geen grens tussen gek en normaal’

Lees verder
Artikel

Het verdriet van Amerika

Lees verder
Interview

Ilja Leonard Pfeijffer: ‘Liefde draait om royaal geven’

Lees verder
Verhaal

5 (mogelijke) alternatieven voor ritalin

Lees verder