De meest voorkomende psychische stoornis bij kinderen is de aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD). Zo’n drie tot vijf procent van de kinderen heeft hier last van en het is bekend dat de stoornis op lange termijn kan leiden tot problemen als schooluitval en verslaving. Een serieus probleem dus, maar toch is er verrassend weinig onderzoek gedaan naar de beste behandelmethoden. Het is bekend dat het medicijn Ritalin de symptomen op de korte termijn kan onderdrukken, maar het is onzeker of dit de prognose op de langere termijn wezenlijk verbeterd. Bovendien is in de onderzoeken erg weinig aandacht besteed aan adolescenten en volwassenen met ADHD. De Amerikaanse psychologen Evans, Pelham en Smith beschrijven in het meinummer van Experimental and Clinical Psychopharmacology welke gevolgen Ritalin heeft op de schoolprestaties van tieners met ADHD. Sommige scholieren maken dankzij de medicatie in rapportcijfers een sprong van een vijf naar een zeven of een acht en bij tachtig procent is een verbetering zichtbaar.

Training Makkelijker leven met ADHD
Training

Training Makkelijker leven met ADHD

  • Leer wat het betekent om ADHD te hebben
  • Ontdek hoe je het leven met ADHD makkelijker maakt
  • Met inspirerende video's en artikelen
Bekijk de training
Nu maar
45,-

Toch laten de onderzoekers in de APA Monitor van 5 mei weten dat dit resultaat nog niet betekent dat er automatisch meer Ritalin moet worden voorgeschreven. In de eerste plaats blijkt dat een hogere dosis averechts kan werken, een gegeven waar lang niet alle

behandelaars van op de hoogte zijn. Daarnaast werpt de medicatie de meeste vruchten af als die gecombineerd wordt met een systematische pedagogische aanpak. Pelham: ‘Pillen alleen kunnen het verschil niet uitmaken.’ (AB)