Uit onderzoek blijkt dat we geluid dat toeneemt in intensiteit en van achteren komt onprettiger vinden dan geluid dat van ons af beweegt of van voren komt. En vreemd is dat niet: mogelijk gevaar dat we niet kunnen zien en ook nog eens dichterbij lijkt te komen, is behoorlijk bedreigend.

Maar Zwitserse neurowetenschappers hebben recent nog een ander effect van richting op de ‘emotionele valentie’ van geluid aangetoond. Daarmee wordt bedoeld of we een geluid als positief, negatief of neutraal ervaren. De deelnemers in het onderzoek kregen vrolijke stemmen te horen uit drie verschillende richtingen: links, rechts en midden. Hersenscans toonden meer activiteit in de auditieve cortex bij positief geluid als het van links kwam, vergeleken met als het van de rechterzijde of van voren kwam. Neutrale of negatieve stemgeluiden, zoals angstige schreeuwen, kwamen daarentegen níét harder binnen aan de linkerkant.

We reageren dus sterker op positieve menselijk geluiden, zoals gelach en vrolijke stemmen, wanneer die van links komen. De reden daarvoor is echter nog onduidelijk. ‘Het is niet bekend wanneer deze voorkeur van de hersenen is ontstaan tijdens de menselijke ontwikkeling, en of het een uniek verschijnsel is,’ aldus hoofdonderzoeker Stephanie Clarke. Hoe het ook zij: als je wilt dat je hilarische grap de volgende keer wél goed binnenkomt, is het de moeite waard om het van links te proberen.

Frontiers in Neuroscience, mei 2023