‘Wilt u ergens anders gaan staan?’ Elke week zeg ik het wel een keer tegen mensen die op ons privé-terrein parkeren. Nooit krijg ik ze zover – mensen gaan meteen in de aanval: er is toch plaats? Nou dan!

En dat heb ik vaker. Als ik zeg: ‘Nee, de baby wordt nu niet opgepakt want ze moet slapen’, zegt mijn schoonmoeder vrolijk ‘Jawel hoor!’ Winkelbedienden reageren verveeld als ik terugkom met kapotte producten.

Gelukkig bestaat voor elk gebrek een seminar. ‘Onzichtbaar overtuigen’ heet de cursusdag waar ik met 150 anderen naartoe ga. Op een groot scherm worden onder begeleiding van pompende muziek de seconden afgeteld. Precies op nul begint hoofdspreker Pacelle van Goethem.

Ze vertelt dat er drie typen overtuigers bestaan: de autoriteit, de vriend en het voorbeeld. Autoriteiten overtuigen doordat we geloven dat ze weten hoe het zit: een recept van de huisarts gaan we niet eerst controleren. Vrienden kunnen ons veel wijsmaken doordat we denken dat ze het beste met ons voorhebben. Ook van iemand die we een voorbeeld vinden, willen we best iets aannemen. Zoals de coole jongens van Top Gear. Welk type het effectiefst is, hangt af van de situatie.

Log in om verder te lezen.