Deze is van mij

Het is gelukt, die leukerd zit naast je op de bank. Nu komt het erop aan: hoe voorkom je dat een ander hem inpikt? Daar hebben we liefst 19 strategieën voor, ontdekte evolutionair psycholoog David Buss. Over zoenen in het openbaar en ander claimgedrag.

Een partner veroveren kan een hele klus zijn. En als je hem of haar eenmaal hebt, komt het volgende karwei: zorgen dat diegene bij je blijft. In het dierenrijk zijn daar tal van handige strategieën voor bedacht. Mate guarding wordt dat genoemd, letterlijk vertaald het ‘bewaken’ van je partner.

Online basistraining

Versterk je relatie

  • Leer kijken naar de patronen in je relatie
  • Ontdek hoe je negatieve patronen kunt doorbreken
  • Met inspirerende video's en artikelen

bekijk de training
Nu maar
€ 35,-

Waterspinnetjes gaan bijvoorbeeld gewoon op hun vrouwtje zitten, uren- of dagenlang, zodat niemand haar met een poot kan aanraken. Sommige motjes besproeien hun liefje met een walgelijke geur, zodat andere mannetjes met een boog om haar heen vliegen. En er zijn treksprinkhanen die zelfs een soort hekje om hun partner heen bouwen zodra ze haar hebben veroverd.
Ook mensen doen aan mate guarding. Maar omdat wij het voor het grootbrengen van ons kroost een stuk langer met elkaar moeten uithouden dan de gemiddelde sprinkhaan, hebben we in de loop van de evolutie tactieken ontwikkeld die subtieler zijn dan het opsluiten van onze geliefde achter een hekje. En zijn bij dieren vooral de mannetjes actief in het bewaken van hun liefje, bij mensen doen de vrouwen er even hard aan mee.

104 soorten gedrag

De beroemde Amerikaanse evolutionair psycholoog David Buss verdiept zich sinds eind jaren tachtig van de vorige eeuw in

Log in om verder te lezen.

auteur

Janneke Gieles

Werken op de redactie Psychologie Magazine is alsof ik nog steeds psychologie studeer, maar dan leuker en diepgaander. Steeds weer een ander onderwerp uitpluizen, speuren naar nieuw interessant onderzoek, praten met onderzoekers en auteurs over hun ideeën, en lekker filosoferen en eigen ervaringen uitwisselen met collega’s.

» profiel van Janneke Gieles

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Hoe doorbreek ik het boze zwijgen van mijn partner?

Lees verder
Kort

Je bent (ook) wat je meemaakt

Hoewel onze persoonlijkheid voor een groot deel aangeboren is en na de puberteit nog maar weinig ver...

Lees verder
Artikel

Overspel Peper voor de liefde?

Lees verder
Artikel

Waarom controleer ik de hele dag of de kranen dicht zijn?

Lees verder
Advies

Mijn verslaafde man zoekt geen hulp

Lees verder
Artikel

Bedrogen vrouwen

Lees verder
Artikel

3 manieren om relaties te verdiepen

Lees verder
Advies

Ze raakte zwanger door een leugen

Lees verder