Een partner veroveren kan een hele klus zijn. En als je hem of haar eenmaal hebt, komt het volgende karwei: zorgen dat diegene bij je blijft. In het dierenrijk zijn daar tal van handige strategieën voor bedacht. Mate guarding wordt dat genoemd, letterlijk vertaald het ‘bewaken’ van je partner.

Training Houd me vast (voor jou en je partner)
Training

Training Houd me vast (voor jou en je partner)

  • Leer elkaar écht zien en begrijpen
  • Ontdek hoe jullie pijnlijke momenten uit het verleden kunnen loslaten
  • Officiële Emotionally Focused Therapy (EFT) training van Sue Johnson
  • Met het boek Houd me vast van Sue Johnson
Bekijk de training
Nu maar
195,-

Waterspinnetjes gaan bijvoorbeeld gewoon op hun vrouwtje zitten, uren- of dagenlang, zodat niemand haar met een poot kan aanraken. Sommige motjes besproeien hun liefje met een walgelijke geur, zodat andere mannetjes met een boog om haar heen vliegen. En er zijn treksprinkhanen die zelfs een soort hekje om hun partner heen bouwen zodra ze haar hebben veroverd.
Ook mensen doen aan mate guarding. Maar omdat wij het voor het grootbrengen van ons kroost een stuk langer met elkaar moeten uithouden dan de gemiddelde sprinkhaan, hebben we in de loop van de evolutie tactieken ontwikkeld die subtieler zijn dan het opsluiten van onze geliefde achter een hekje. En zijn bij dieren vooral de mannetjes actief in het bewaken van hun liefje, bij mensen doen de vrouwen er even hard aan mee.

104 soorten gedrag

De beroemde Amerikaanse evolutionair psycholoog David Buss verdiept zich sinds eind jaren tachtig van de vorige eeuw in

Log in om verder te lezen.