Wat bezielde Heleen Mees? actueel

Op 9 januari wordt in New York de uitspraak verwacht tegen econome Heleen Mees, die haar ex-minnaar langdurig bleef lastigvallen. Stalking is geen uit de hand gelopen verliefdheid, zeggen psychologen, maar ernstig crimineel gedrag. En vrouwen die stalken, blijken vaak te lijden aan een psychische stoornis.

Meer dan duizend tekstberichten en e-mails stuurde econome en publiciste Heleen Mees aan haar ex-geliefde, Citigroup-econoom Willem Buiter. Ze stuurde hem ook doodverwensingen, hing rond bij zijn huis en viel zijn vrouw lastig. Na twee hoorzittingen in New York over de aanklacht tegen Mees wegens stalking weten we dat Buiter zelf evenmin van onbesproken gedrag is. Hij zou na de aangifte nog contact met haar hebben gezocht via LinkedIn. Opvallend: dit is voor Mees (45) niet de eerste keer. Eerder werd ze in Nederland aangeklaagd voor het stalken van een ex-geliefde.

Na het eerste bericht over deze zaak ontploften de Nederlandse media. Genadeloze kritiek en leedvermaak vielen Mees ten deel, maar ook medeleven. Veelal werd de berichtgeving gekoppeld aan de feministische kant van de zaak: hoe kan een zelfbewuste zelfstandige vrouw zich zo verliezen in afhankelijkheid van een man? Mees profileerde zich als intellectuele ‘powerfeministe’ met een hard oordeel over parttime werkende vrouwen. Ook ging veel aandacht uit naar het aspect van hevige verliefdheid. Mees’ gedrag zou daar een logisch gevolg van zijn – en als misdrijf werd het enigszins gebagatelliseerd: hebben we niet allemaal weleens zo’n frustratie meegemaakt en raar gehandeld?

Zo waren er talloze meningen en verklaringen, die zelden

Log in om verder te lezen.

Dit vind je misschien ook interessant

Test

Ontdek je liefdesstijl

'Mensen hebben vaak geen idee hoe ze zich gedragen in een relatie'.

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Vakantie? Eerst afkicken van stress

Psychiater Theo Compernolle, expert op het gebied van de invloed van stress op het brein, vertelt ho...

Lees verder
Artikel

Daarom werd ik coach: ‘Voor het eerst doe ik wat ik zélf wil’

Lees verder
Training

Zo voorkom je een burn-out

Lees verder
Advies

Ben ik verslaafd aan betaalde seks?

Lees verder
Test

Heb je genoeg gezond narcisme?

Lees verder
Verhaal

Waarom vriendjes belangrijk zijn

Lees verder
Artikel

Daarom werd ik coach: ‘Ik krijg echt energie van coachen’

Lees verder