Wat bezielde Heleen Mees? actueel

Op 9 januari wordt in New York de uitspraak verwacht tegen econome Heleen Mees, die haar ex-minnaar langdurig bleef lastigvallen. Stalking is geen uit de hand gelopen verliefdheid, zeggen psychologen, maar ernstig crimineel gedrag. En vrouwen die stalken, blijken vaak te lijden aan een psychische stoornis.

Meer dan duizend tekstberichten en e-mails stuurde econome en publiciste Heleen Mees aan haar ex-geliefde, Citigroup-econoom Willem Buiter. Ze stuurde hem ook doodverwensingen, hing rond bij zijn huis en viel zijn vrouw lastig. Na twee hoorzittingen in New York over de aanklacht tegen Mees wegens stalking weten we dat Buiter zelf evenmin van onbesproken gedrag is. Hij zou na de aangifte nog contact met haar hebben gezocht via LinkedIn. Opvallend: dit is voor Mees (45) niet de eerste keer. Eerder werd ze in Nederland aangeklaagd voor het stalken van een ex-geliefde.

Na het eerste bericht over deze zaak ontploften de Nederlandse media. Genadeloze kritiek en leedvermaak vielen Mees ten deel, maar ook medeleven. Veelal werd de berichtgeving gekoppeld aan de feministische kant van de zaak: hoe kan een zelfbewuste zelfstandige vrouw zich zo verliezen in afhankelijkheid van een man? Mees profileerde zich als intellectuele ‘powerfeministe’ met een hard oordeel over parttime werkende vrouwen. Ook ging veel aandacht uit naar het aspect van hevige verliefdheid. Mees’ gedrag zou daar een logisch gevolg van zijn – en als misdrijf werd het enigszins gebagatelliseerd: hebben we niet allemaal weleens zo’n frustratie meegemaakt en raar gehandeld?

Zo waren er talloze meningen en verklaringen, die zelden

Log in om verder te lezen.

Dit vind je misschien ook interessant

Interview

Jong en altijd pijn

Je ziet niets aan ze, maar de vijf jonge mensen op de volgende pagina’s hebben elke dag pijn. Hoe ...

Lees verder
Verhaal

Imposter syndroom: ‘Wat ik kan, kan toch iedereen’

Hoogopgeleid, capabel, succesvol en tóch bang dat iedereen op een dag ontdekt dat je eigenlijk niks...

Lees verder
Blog

Zo wapen je je tegen narcisme op de werkvloer

Lees verder
Video

In therapie: Hoe haal ik VOLDOENING uit m’n werk?

Lees verder
Verhaal

Psycholoog Jean-Pierre van de Ven zoekt antwoorden op retraite in India

Lees verder
Column

Behaagziek

Lees verder
Verhaal

Man & HSP

Lees verder
Training

Hoogsensitiviteit als kracht

Lees verder