Wat bezielde Heleen Mees? actueel

Op 9 januari wordt in New York de uitspraak verwacht tegen econome Heleen Mees, die haar ex-minnaar langdurig bleef lastigvallen. Stalking is geen uit de hand gelopen verliefdheid, zeggen psychologen, maar ernstig crimineel gedrag. En vrouwen die stalken, blijken vaak te lijden aan een psychische stoornis.

Meer dan duizend tekstberichten en e-mails stuurde econome en publiciste Heleen Mees aan haar ex-geliefde, Citigroup-econoom Willem Buiter. Ze stuurde hem ook doodverwensingen, hing rond bij zijn huis en viel zijn vrouw lastig. Na twee hoorzittingen in New York over de aanklacht tegen Mees wegens stalking weten we dat Buiter zelf evenmin van onbesproken gedrag is. Hij zou na de aangifte nog contact met haar hebben gezocht via LinkedIn. Opvallend: dit is voor Mees (45) niet de eerste keer. Eerder werd ze in Nederland aangeklaagd voor het stalken van een ex-geliefde.

Na het eerste bericht over deze zaak ontploften de Nederlandse media. Genadeloze kritiek en leedvermaak vielen Mees ten deel, maar ook medeleven. Veelal werd de berichtgeving gekoppeld aan de feministische kant van de zaak: hoe kan een zelfbewuste zelfstandige vrouw zich zo verliezen in afhankelijkheid van een man? Mees profileerde zich als intellectuele ‘powerfeministe’ met een hard oordeel over parttime werkende vrouwen. Ook ging veel aandacht uit naar het aspect van hevige verliefdheid. Mees’ gedrag zou daar een logisch gevolg van zijn – en als misdrijf werd het enigszins gebagatelliseerd: hebben we niet allemaal weleens zo’n frustratie meegemaakt en raar gehandeld?

Zo waren er talloze meningen en verklaringen, die zelden

Log in om verder te lezen.

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

‘Wat zijn goede beroepen voor HSP’s?’

Welke beroepen zijn geschikt voor hoogsensitieve mensen?

Lees verder
Artikel

Verken je rol binnen de familie

Kun je slecht nee zeggen, hang je vaak de clown uit of ben je meestal degene die alles regelt? Een f...

Lees verder
Column

Beroepsdeformatie

Lees verder
Kort

Zo ga je om met zelfbeschadiging

Lees verder
Advies

‘Ik vind mijn vrouw niet meer aantrekkelijk’

Lees verder
Verhaal

De overeenkomsten tussen planten en mensen

Lees verder
Advies

‘Hoe krijg ik mijn collega mee?’

Lees verder
Column

Liefdesverdriet: ‘Hoe kan ik ooit boos worden als ik mijn ex niet meer mag zien?’

Lees verder