Relatieproblemen hebben de neiging zichzelf te versterken: zit je relatie in een dip, dan zie je alleen nog maar wat je partner verkeerd doet, waardoor je nóg negatiever reageert. In Omgaan met relatieproblemen geeft psycholoog Jean-Pierre van de Ven aan hoe je uit deze spiraal kunt breken. Hij kijkt naar verschillende soorten relatieproblemen, be­spreekt mogelijke therapieën en geeft adviezen en oefeningen waarmee de lezer zelf aan de slag kan. Zo is er een vragenlijst om de kwaliteit van je relatie te meten, en een motivatieplan dat de belangrijkste problemen en redenen om te veranderen aan het licht brengt. Naast het bestrijden van het negatieve, spoort de auteur de lezer ook aan om te letten op positieve gebeurtenissen in de relatie, om complimenten te geven en ‘goednieuwsgesprekken’ te voeren.

Training Houd me vast (voor jou en je partner)
Training

Training Houd me vast (voor jou en je partner)

  • Leer elkaar écht zien en begrijpen
  • Ontdek hoe jullie pijnlijke momenten uit het verleden kunnen loslaten
  • Officiële Emotionally Focused Therapy (EFT) training van Sue Johnson
  • Met het boek Houd me vast van Sue Johnson
Bekijk de training
Nu maar
175,-

Van de Vens adviezen zijn deels gebaseerd op de reguliere cognitieve gedragstherapie, waarin cliënten wordt gevraagd negatieve gedachten (‘Het gaat vast weer mis met ons!’) te vervangen door meer positieve gedachten (‘Het kan óók goed gaan’). Van de Ven gaat echter een stap verder. Hij bespreekt ook de allernieuwste aanpak binnen de cognitieve gedragstherapie, die mindfulness wordt genoemd – een vertaling uit het Sanskriet van het woord Vipassana, wat letter­lijk betekent: de dingen zien zoals ze werkelijk zijn. Volgens deze aanpak hoeft u niet per se iets te doen om negatieve relatiepatronen te doorbreken. Zolang u maar niet reageert op ergernissen en negatieve gedachten, hoeft de situatie niet te escaleren. Van de Ven noemt het ‘gevoels­surfen’: door observatie leert u dat negatieve gedachten en gevoelens eerst sterker worden om daarna weer te verdwijnen, als een golf die aanzwelt om stuk te slaan op de kust. Een ­gedachte als ‘Grrr, hij heeft nog steeds niet opgeruimd!’ leidt daardoor niet automatisch tot ruzie, als u tenminste niet meteen tot handelen overgaat.

Steeds meer wetenschappelijk onderzoek ­ondersteunt de werking van mindfulness in de behandeling van angst, depressie, stress, chronische pijn en ziekten. Omgaan met relatie­problemen is het eerste relatieboek dat ik tegenkwam waarin deze verfrissende aanpak wordt gehanteerd. Goed nieuws dus voor luie partners: met bewust niks doen kom je ook een heel eind. Pieternel Dijkstra

Omgaan met relatieproblemen, Jean-Pierre van de Ven, Bohn Stafleu & Van Loghum, € 18,20