3 redenen om dit boek te lezen

1

Je wordt aangezet tot ‘doen’. In tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten bij een abstract thema als zelfcompassie is dit boek lekker dun en vol praktische opdrachten, oefeningen en tips. Leuk is bijvoorbeeld de opdracht om een pen op de grond te laten vallen en jezelf daarover overdreven bestraffend toe te spreken: ‘Wat vreselijk!! Nou, vooruit… het is je vergeven.’ Dat helpt om overdreven zelfkritiek te doorzien.

2

Het verheldert. Zelfcompassie betekent niet dat je zwelgt in zelfmedelijden of slechte gewoontes, maar dat je doet wat werkelijk goed voor je is. Met een eenvoudige theorie over beloning en straf verklaart Gijs Jansen waarom mensen vaak keuzes maken die hun op termijn geen goed doen. De kortetermijnbeloning van een gevulde koek of sigaret kan zwaarder wegen dan de straf op lange termijn, zoals overgewicht of zwarte longen, en uiteindelijk mogelijk obesitas of longkanker.

3

Het confronteert je met jezelf. Door het hele boek staan checklists die de lezer ermee confronteren hoe veeleisend hij is voor zichzelf, hoe calvinistisch en individualistisch. Leuk om in te vullen, maar belangrijker nog: ze dwingen tot nadenken over hoe je jezelf in de weg zit. Waarom moet je bijvoorbeeld per

se je problemen in je eentje oplossen? Waarom moet je eigenlijk zo afzien?

Gijs Jansen, Omarm jezelf. De weg naar zelfcompassie, Thema, € 14,95