‘Meestal zijn het vrouwen die moeite hebben met hun moeder: moeders en dochters spiegelen zich aan elkaar, iets wat doorgaat tot de dood. Een moeder ziet in haar dochter het kleine meisje dat ze zelf is geweest, en haar ervaringen met haar eigen moeder komt ze weer tegen in haar dochter. Daarom zijn de levensopdrachten en boodschappen die ze aan haar dochter geeft, groter dan die voor haar zoon.

Laat familiepatronen los – maak je eigen keuzes
Training

Laat familiepatronen los – maak je eigen keuzes

  • Herken én doorbreek je belemmerende familiepatronen
  • Ontdek hoe je je eigen pad kunt bewandelen en voel je vrijer
  • Inspirerende video’s en opdrachten onder begeleiding van een contextueel therapeut
Bekijk de training
Nu maar
69,-

Dochters blijven op hun beurt altijd gevoelig voor alles wat hun moeder doet en zegt; ze willen goedkeuring en erkenning krijgen. De band met je moeder is existentieel, je bent voorgoed met haar verbonden, hoe die band er ook uitziet. Wat je moeder zegt, komt daardoor harder aan dan als een vriendin of buurvrouw hetzelfde zou zeggen.

Als een moeder weinig emoties laat zien, wil dat niet zeggen dat ze ze niet heeft. Een moeder zonder emoties bestaat niet. Moederschap is emotie – breng zonder emoties maar eens een kind op de wereld. Alleen is er soms te veel gebeurd in het leven van de moeder om gevoelens te tonen. Dingen die dochters niet weten, bijvoorbeeld een doodgeboren kind of een aantal miskramen. Of dat háár moeder jong is overleden, nog voordat ze haar kleinkind kon zien. Moeders zijn soms bang dat er dan een lawine aan tranen komt: als er één traan valt, volgen er meer. En ook dochters houden dat soms in stand door gevoelige onderwerpen te vermijden.

Tips
Wacht niet op de emoties van je moeder maar laat zelf je emoties zien. Laat merken dat je haar nodig hebt. Het helpt bovendien om naar de geschiedenis van je moeder te kijken. Wat voor soort moeder had zíj als kind? Als je je verdiept in haar leven kun je beter begrijpen waarom ze is zoals ze is. Loskomen van je moeder bestaat niet, daar word je doodongelukkig van. Verbonden zijn en toch vrij zijn in je eigen keuzes, dat kan wel.’

Opgroeien zonder moederliefde

Als één vorm van liefde vanzelfsprekend is, dan is dat wel moederliefde – zou je denken. Toch krijgt lang niet elk kind wat het nodig heeft. Vooral dochters raken daardoor beschadigd. Kunnen ze later nog inhalen wat ze vroeger hebben gemist?

Lees het artikel ‘Waarom dochters niet zonder moederliefde kunnen’