De vraag

Moet ik mijn dochter loslaten of helpen?

Beste Emmeliek,
Mijn dochter is geen puber meer maar 24 jaar. Maar ze heeft nog steeds dezelfde puberproblemen. Ze heeft sinds vorig jaar haar Hbo-opleiding afgerond. Probleem: ze doet haar werk niet goed, ze is traag, maakt fouten en is ongeïnteresseerd, precies zoals ze was als student. Ze is vorig jaar meteen begonnen met werk en werd een paar maanden later ontslagen. Ze vond snel een nieuwe werkplek, maar wordt nu weer ontslagen.

Ze heeft al zeer ernstige schriftelijke waarschuwingen gehad. Ondertussen is ze wel met een nieuwe cursus begonnen van een paar duizend euro en die moet ze nu dus zelf betalen (anders zou het bedrijf betalen). Ik maak me zeer ernstig zorgen over haar, ook financieel. Ze is zeer onzeker, wat nu nog erger gaat worden. Ze woont op kamers, nog in haar studentenkamer, en komt weinig thuis door aansporingen tot studie onzerzijds.

Ze heeft meer interesse in een groter huis en paarden dan werk en studie. Het lijkt wel terug naar de puberteit. Gaat dit nooit over? Hoe moeten we hiermee omgaan? Behalve haar volledig loslaten? Hoe kunnen we haar helpen haar weg te vinden?
Vriendelijke groeten,
Catherine

Het advies

Emmeliek Boost

Beste Catherine,
Uit je brief maak ik op dat dit een hele lastige situatie voor je is. Wat kan je als ouder nog doen wanneer je kind financieel en qua huisvesting eigenlijk zelfstandig zou moeten zijn en ook als volwassen wordt beschouwd door de werkgever en omringende maatschappij? Het valt ook zwaar om je kind waar je al die jaren zo goed voor hebt gezorgd, zo onzeker te zien en verantwoordelijk te laten zijn voor haar eigen leven. Ook als je ziet dat ze in jouw ogen nog steeds het puberstadium niet ontgroeid is.

Hoewel strikt genomen je verantwoordelijkheid als ouder natuurlijk is afgelopen, je dochter is tenslotte juridisch volwassen, blijf je als ouder natuurlijk je levenlang het beste voor je kind wensen. Je rol als ouder is nu inderdaad anders dan toen ze nog thuis woonde. Je wordt meer een steunpilaar en coach, dan de moeder die alles oplost, regelt en weet.

Uit het beeld dat je schetst krijg ik de indruk dat zij nog erg zoekende is om haar plek in het leven te vinden en een eigen bestaan op te bouwen. Op zich is dat heel herkenbaar. De fase tussen 18 en 25 jaar is dé periode waar kinderen hun eigen identiteit moeten neerzetten, waarbij ze keuzes moeten maken, hun talenten moeten gaan herkennen en in dit proces van volwassenwording de kans moeten krijgen om fouten te maken.

Het lijkt er echter op dat je haar leefwijze en aanpak als puberaal afkeurt en indirect breng je daarmee over dat je haar ook als persoon niet vindt voldoen. Dat weerhoudt haar wellicht van thuiskomen en maakt haar misschien juist ook nog meer onzeker?

In plaats van steeds het probleem te willen analyseren zou je je ook kunnen richten op waar ze warm voor loopt. Laat merken dat je ziet dat ze niet gelukkig is met haar huidige leventje. Focus je op wat haar echt boeit, de paarden en een groter huis. Vraag geïnteresseerd door naar haar ideeën. Wat zou ze het liefste doen? Brainstorm samen over alle mogelijkheden, ook al zijn deze niet haalbaar of in jouw ogen pure fantasieën. Dat valt vast niet mee maar uit je brief krijg ik de indruk dat je altijd een betrokken moeder bent geweest. Heb het vertrouwen dat je haar alle bagage hebt gegeven die ze nodig heeft en help haar haar droom te verwezenlijken.

Waarschijnlijk zal je dochter die ruimte waarderen en op haar beurt zich tot jou richten voor advies als ze ergens mee zit. En dan heb je gelukkig het contact hersteld  waar je zo naar verlangt. Een onzekere dochter op haar studentenkamer loslaten is dus zeker niet het devies! Vind je het moeilijk om uit de adviesrol te stappen, denk dan ook eens aan meer contact met de huisarts, een vertrouwensarts of met de studiecoördinator. Ik wens je veel sterkte en hoop van harte dat je wat met dit advies kan
 
Met vriendelijke groet,
Emmeliek Boost


  • Emmeliek Boost is pedagoge en initiatiefneemster van de Opvoeddesk, een onafhankelijk bureau voor opvoedingsvragen.
  • Meer lezen?
    Emmeliek Boost, Opvoeden, geniet ervan, Kosmos, € 19,95. Alleen nog verkrijgbaar via de Opvoeddesk

  • Dossier puberteit Ze hangen lamlendig op de bank, komen te laat thuis, vergeten dat ze proefwerken hebben. Sommige pubertrekjes zijn zoals ze zijn – en de oorzaak zit in het brein. Alles over pubers in dossier puberteit.
  • Als u nu een plusabonnement neemt, krijgt u ook direct toegang tot meer dan 80 heerlijke leesdossiers over boeiende onderwerpen als mindfulness, narcisme, autisme, bindingsangst en loslaten.

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Ontspoorde pubers

Psychologie Magazine neemt de kenners van het menselijk gedrag mee naar de bioscoop. Deze maand is d...
Lees verder
Artikel

Ontspoorde pubers

Psychologie Magazine neemt de kenners van het menselijk gedrag mee naar de bioscoop. Deze maand is d...
Lees verder
Branded content

Zo kom je fit thuis van vakantie

Heerlijk, dat lange luieren onder een parasol. Maar van een vakantie met voldoende inspanning kom je...
Lees verder
Branded content

Zo kom je fit thuis van vakantie

Heerlijk, dat lange luieren onder een parasol. Maar van een vakantie met voldoende inspanning kom je...
Lees verder
Advies

Mijn moeder wil controle over mijn leven

Sinds kort woon ik tijdelijk weer thuis. Meteen probeert mijn moeder controle over mijn leven te heb...
Lees verder
Advies

Mijn moeder wil controle over mijn leven

Sinds kort woon ik tijdelijk weer thuis. Meteen probeert mijn moeder controle over mijn leven te heb...
Lees verder
Verhaal

Van je moeder moet je het hebben

Geen vrouw is zo belangrijk in je leven als je moeder. Want door de band met haar, kun jij je eigen ...
Lees verder
Advies

Hoe kan ik spontaner reageren?

Lees verder
Artikel

Framing, wat is dat? Zo verkoop je een bezuiniging van 6 mil...

Prinsjesdag komt er weer aan. Hoe gaat het kabinet ons dit jaar overtuigen van de noodzaak nog eens ...
Lees verder
Artikel

Leer pubers plannen

In ons hoofd zit een dirigent die allerlei breinfuncties aanstuurt. Maar bij veel pubers vergeet de ...
Lees verder
Kort

Onder het mes wegens pesten

Zeurt je puber om een neuscorrectie of een borstvergroting? Vraag dan eens hoe het op school gaat.
Lees verder
Kort

Zelfs vrienden begrijpen mails vaak verkeerd

In e-mails ontbreken gebaren, stemgeluid en context. Ze zijn daarom makkelijk verkeerd te begrijpen....
Lees verder
5495