De vraag

Hoe kom ik los van mijn moeder?

Hallo Wilbert Kok,
Ik heb een zeer moeizame relatie met mijn moeder. Ik vroeg me als kind al af waarom ze altijd zo lelijk tegen me deed. Ik heb altijd vreselijk mijn best gedaan haar te plezieren maar tevergeefs. Ze heeft nog drie kinderen die ze allemaal op een andere manier naar behandelt.

Ik ben als oudste altijd het mikpunt van haar frustraties geweest. En heb het hierdoor zeer zwaar te verduren gehad. Alles wat fout ging in het gezin lag aan mij. Ze heeft de meest nare streken uitgehaald. Verder heeft mijn moeder altijd haar kinderen tegen elkaar uitgespeeld. Hoe meer ruzie hoe beter.

Inmiddels ben ik veertig. Ik heb in de avonduren een opleiding gedaan en heb sinds tien jaar een vaste baan en een eigen huis. Ik red me. Deze dingen zijn goed gekomen in mijn leven. Toch blijf ik enorm worstelen met de slechte relatie met mijn moeder. Ook over de vraag naar het waarom. Ik weet dat er sprake was van alcohol en psychische problematiek, maar ik kan er gewoon niet van loskomen. Het aangaan van een relatie zou ik graag willen maar durf ik niet.

Waarom blijf ik terug gaan naar mijn moeder en hoop tegen beter weten in dat ze ooit eens aardig tegen me zal doen? Wat moet ik doen om tot me door te laten dringen dat dit echt niet gaat gebeuren?

Met vriendelijke groet, Roos

Het advies

Expert

Wilbert Kok

Beste Roos,
Allereerst mijn complimenten voor hoe jij je leven hebt opgepakt en ingericht ondanks zo’n moeilijke jeugd. En nu vraag jij je af waarom je tegen beter weten in toch blijft hopen dat je moeder je ooit dat gaat geven wat jij wenst. Het antwoord daarop vind je niet in dit antwoord, wel het begin van het antwoord.

Houd aan je vraag vast, neem jezelf serieus en besteed tijd en aandacht aan deze kwestie. Zoek een goede therapeut en trek er minimaal een jaar voor uit om deze wens/dit tekort te onderzoeken. Misschien heb je dat al eens gedaan, dan is het niet genoeg geweest of je hebt niet het juiste contact met de therapeut gehad.

Misschien lukt het om je moeder te betrekken in de therapie, dat zou fantastisch zijn, als het niet lukt laat een goede therapeut haar ‘imaginair’ een plaats in de therapie innemen. Het klinkt alsof je een verband legt tussen het contact met je moeder en het feit dat je geen relatie aan durft te gaan. Dat is nogal wat!

Ik hoop dat je het doet Roos, je hebt een eerste stap gezet !

Succes en vriendelijke groet,
Wilbert Kok

(PS Psychotherapie zit in het basispakket van alle ziektekostenverzekeringen en vanaf 1 januari 2009 is de eigen bijdrage per gesprek komen te vervallen. Het kost je dus niets als je een BIG-geregistreerde therapeut vindt die meewerkt aan het voorgeschreven declaratieprotocol van de maatschappijen)


  • Relatie- en gezinstherapeut Wilbert Kok helpt u oplossingen te vinden vanuit het systeem dat u als gezin vormt. Meer over Wilbert Kok op www.wilbertkok.nl

Dit vind je misschien ook interessant

Interview

Klinisch neuropsycholoog William Stixrud: ‘Goede bedoelingen maken onze kinderen gestrest’

Iedere ouder wil zijn kind een goede start geven in het leven, maar met al dat gehelp, gestuur en ge...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Kort

Wees een ontspannen ouder: 3 tips

‘Ik had dat legopoppetje het eerst!’ ‘Ik heb gisteren al afgeruimd!’ Hartstikke fijn, weeken...

Lees verder
Verhaal

Van je moeder moet je het hebben

Lees verder
Interview

‘Mijn echte moeder wil me niet kennen’

Lees verder
Advies

‘Mijn dochter van 14 domineert mij’

Lees verder
Artikel

Annette Heffels: ‘De liefde van mijn moeder gaf een stevige basis’

Lees verder
Advies

Het contact met mijn vriendinnen is verbroken en ik mis ze zo

Lees verder
Advies

Mijn ouders behandelen me als een 10-jarige

Lees verder