Het gevoel dat wij klein zijn en het leven groots, en dat we de helft nog niet weten. Psychologen weten al jaren dat dit soort gevoelens van ontzag of intense verwondering allerlei positieve effecten hebben op mensen.

10 redenen om je wandelschoenen aan te trekken

10 redenen om je wandelschoenen aan te trekken

Het is goed voor lijf en leden en die frisse neus kan natuurlijk ook geen kwaad. Maar er zijn méér...

Lees verder

Meestal overvallen deze gevoelens je, maar nu blijkt dat het ook werkt als je het bewust opzoekt, al is het maar een kwartiertje in de week.

Onderzoekers van de universiteit van Californië gaven zestigplussers de opdracht om acht weken lang één keer per week een kwartier te wandelen en dan te proberen een gevoel van ontzag te ervaren.

De ontzag-wandelaars ervoeren gedurende het experiment naast ontzag ook meer dankbaarheid, compassie, vrolijkheid en verbondenheid dan wandelaars die niet op zoek gingen naar verwondering. Hoe wek je ontzag op tijdens een wandelingetje?

Ga naar een plek in de natuur die je waarschijnlijk heel mooi vindt, liefst waar je nog niet eerder wandelde. Ontzag overvalt je vaker op nieuwe plekken en in uitgestrekte omgevingen.

Mindfulness training
Training

Mindfulness training

  • Leer omgaan met stress
  • Krijg meer aandacht voor het nu
  • Met Gids voor een Langzaam Leven cadeau
Bekijk de training
Nu maar
99,-

Richt je aandacht bewust naar buiten en probeer je te verwonderen; als een kind dat de wereld ontdekt. Zoek het bijzondere in het gewone, zoals de schoonheid en complexiteit van een verdord blad, subtiele kleurschakeringen, hoe takken zich aftekenen tegen de lucht of hoe het licht die dag valt.

Big smile, small self. Awe walks promote prosocial positive emotions in older adults, Emotion, september 2020