De mooiste familieverhalen: Vierde

  • 517 woorden
  • leestijd is 3 minuten
‘Welke rol had je in het gezin waarin je opgroeide?' Tachtig lezers zetten een stap terug in de tijd en beschreven hun pijnlijke maar ook liefdevolle ervaringen met het gezin waarin ze opgroeiden. Dit vond de jury de zes mooiste.

Zomer 1960

Mijn vader trekt een streep in het zand, vlak voor mijn voeten. Een meter of tien terug wacht mijn vijf jaar oudere zus achter zo’n zelfde streep. Daar weer achter, als briesende paarden, mijn twee grote broers, respectievelijk tien en negen jaar ouder dan ik. Ze staan vlak bij elkaar, ook achter hun eigen streep.
De Noordzee ruist, de zon schijnt.
Breed lachend sprint mijn vader met z’n sterke sportieve kuiten bij ons weg.
Hij maakt een finishlijn.
Zijn arm gaat de lucht in. ‘Een…twee…DRIE!’ roept hij. De arm zwiept omlaag.

Zes kinderen, waarvan ik de vierde ben.

Drie broers, twee zussen. Een moeder die na elke zwangerschap hoopte dat ze ‘het lek boven water zou krijgen’, dat dit de laatste zou zijn. De twee oudsten schelen vijftien maanden, maar tussen de volgende vier zit steeds ongeveer vijf jaar. Het lek openbaarde zich dus in een tamelijk evenwichtig patroon. De eerste twee zoons werden respectievelijk in en vlak na de oorlog geboren. De volgende was een dochter, in 1950. Het tij zat inmiddels mee. Er werd een mooie luxe kinderwagen aangeschaft. Daarna kwam ik, gevolgd door nog een zus en nog een broer. Tussen de oudste en de jongste zat maar liefst twintig jaar. In die tijd was een gezin van die omvang al uitzonderlijk. Voorbehoedsmiddelen raakten geleidelijk in zwang, maar daar werd door mijn ouders weinig of geen gebruik van gemaakt.
‘Je vader had er wel tien gewild.’

Mijn moeder noemde mij liefkozend ‘een kleine zelfstandige’.

Waarschijnlijk gaf ik nauwelijks problemen. Ik ruimde ongevraagd mijn kamer op, gaf weinig heisa aan tafel, deed het goed op school, was gehoorzaam.
En lief.
Dat laatste zal vast en zeker ook weleens tegen me gezegd zijn: ‘Je bent lief.’ Lief zijn werd een doel op zich. Als je je moeder maar geen overlast bezorgde, want die had het druk en voelde zich beknot, werd aan huis gekluisterd door haar kroost, zag andere vrouwen zich maatschappelijk ontplooien en scheurde ooit uit pure drift over de uithuizigheid van mijn maatschappelijk succesvolle vader haar huishoudschort in tweeën. Wie heeft er trouwens tegenwoordig nog een huishoudschort?
‘Ik ben de liefste, hè mama?’ vroeg ik te pas en te onpas. Tot hilariteit maar ook ergernis van mijn broers en zussen. Ik was ervan overtuigd dat mijn grootste kwaliteit lag in het lief zijn, en hield stug vast aan die zelfbenoemde ereplaats in de rangorde der lieven. Zo onderscheidde ik me van al die ouderlijke aandacht opeisende concurrentie.
Het is dodelijk vermoeiend om altijd lief te willen zijn. Vooral als er een eerzuchtige, pinnige, ambitieuze controlefreak in je schuilt.

Ik gil al meteen na de start.

Ik ren, maar voel de onmacht in mijn beentjes. Vijf meter voor de finish laat ik me verzenuwd schaterlachend in het zand vallen. Mijn zus heeft me dan al ingehaald, en de twee broers werpen zich grommend zij aan zij over de finish.

De snelste ben ik niet.
Maar wel de liefste.
Ja toch, mama?

Martine Soeters-Wassenaar

Lees hier ook de andere vijf familieverhalen:

  1. Broers
  2. Vierde
  3. Anders
  4. Een gever
  5. Kruisraketten en mediteren
  6. Dire Straits-gezin

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Tienervaders krijgen praatgroep

Lees verder
Branded content

Kleine daden, groots effect

Goede daden verricht je per definitie voor een ander. Maar altruïsme blijkt ook nog eens goed voor ...

Lees verder
Interview

Jeugdpsycholoog Mitch Prinstein: ‘Hoe innemender je bent, hoe verder je komt’

Met populaire kleuters komt het later ook wel goed. Maar middelbarescholieren met een hoge sociale s...

Lees verder
Advies

Mijn dochter maakt er een puinhoop van

Lees verder
Advies

Mijn vrouw houdt niet van onze zoon

Lees verder
Kort

Vader wil liefst fulltime baan

Lees verder
Artikel

Vaderloos en gevaarlijk

Lees verder
Interview

‘Ik zag de paniek in de ogen van de gynaecoloog’

Lees verder
Artikel

Zelfgekozen familie

Lees verder