Carolien was 7 toen haar moeder vertrok uit de woongroep waar ze met haar ouders woonde. ‘Mij was niets verteld. Toen ik haar nakeek bij de voordeur, kreeg ik een gevoel van bevriezing – ik snapte er helemaal niets van. Thuis huilde ik niet, dat deed ik op school bij de juf. De kinderen pestten me wonderlijk genoeg niet, misschien omdat ze voelden hoe immens mijn verdriet was.’

Training Positief opvoeden voor puberouders
Training

Training Positief opvoeden voor puberouders

  • Positief contact maken met je kind
  • Omgaan met je eigen emoties én die van je kind
  • Afspraken maken en grenzen stellen
Bekijk de training
Nu maar
79,-

Als ouders scheiden, brengt dat voor een kind altijd een groot verdriet met zich mee. Er wordt gerammeld aan de veilige basis die het gewend was. Vertrouwen in volwassenen en in relaties krijgt een gevoelige knauw. In veruit de meeste gevallen is het de vader die vertrekt. Maar wat als de moeder haar gezin verlaat?

Gek genoeg is weinig onderzocht wat opgroeien zonder moeder betekent voor een kind. Het lijkt op het eerste gezicht voor de hand te liggen dat het een nog grotere impact heeft als de moeder vertrekt dan als een vader ergens anders gaat wonen. Door de zwangerschap, de intensieve zorg in de babytijd en de vaak grotere thuisrol van moeders in onze cultuur, moet een grotendeels afwezige moeder wel de bodem onder het bestaan van een kind wegslaan.

Log in om verder te lezen.