Culturele misverstanden

In Egypte geef je een zachte handdruk, in Mexico sla je uit respect je ogen neer en in Thailand is terugpraten soms onbeleefd. Je moet het even weten. Vier grappige vakantie-experimenten met non-verbaal gedrag.

Dubieuze tekens

Wat moet u doen? Maak op vakantie een praatje met een local aan de bar, bied hem een drankje aan en vraag of hij zin heeft in een spelletje. U gaat een aantal gebaren laten zien, en hij moet raden wat ze betekenen. Zeg voor de zekerheid dat het niet uw intentie is de ander te beledigen. Maak vervolgens het thumbs up-gebaar, het oké-gebaar met duim en wijsvinger, het gebaar voor ‘koppie-koppie’ (wijsvinger tegen de slaap) en dat voor ‘jij bent gek’ (tik tegen uw voorhoofd).

Wat gebeurt er? De ober kon wel eens een heel andere interpretatie hebben van deze gebaren dan u: wat bij ons een symbool is van waardering, kan elders juist beledigend zijn. Gebaren zijn namelijk vaak cultuurgebonden.

Wat is de verklaring? Stel u voor: u zit in een Braziliaans restaurant. De ober komt informeren of het eten smaakt. Omdat u het Portugees niet meester bent, laat u uw goedkeuring blijken door met duim en wijsvinger een O te vormen. De ober kijkt u woedend aan en haalt zijn chef erbij, die u vervolgens vraagt het restaurant te verlaten. In plaats van te laten merken dat het eten u heeft gesmaakt, heeft u

Log in om verder te lezen.
auteur

Marloes Zevenhuizen

Mensen inwijden in de wondere wereld van de psychologie – niets vind ik leuker dan dat. En waar kan dat beter dan bij Psychologie Magazine?

» profiel van Marloes Zevenhuizen

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Fundamentele seksuele energie

Lees verder
Kort

Vrouwen zijn jonger van geest

De hersenen van vrouwen zijn bijna vier jaar jonger dan die van mannen van dezelfde leeftijd. Tenmin...

Lees verder
Artikel

Zelfdiagnose van hoofdpijn

Lees verder
Artikel

Mááám, zijn we er al?

Lees verder
Artikel

Politieke lichaamstaal

Lees verder
Artikel

Vliegen zonder angst

Lees verder
Test

Hoe goed kan jij vakantievieren?

Lees verder
Test

Waarom vier je vakantie?

Lees verder