Dubieuze tekens

Wat moet u doen? Maak op vakantie een praatje met een local aan de bar, bied hem een drankje aan en vraag of hij zin heeft in een spelletje. U gaat een aantal gebaren laten zien, en hij moet raden wat ze betekenen. Zeg voor de zekerheid dat het niet uw intentie is de ander te beledigen. Maak vervolgens het thumbs up-gebaar, het oké-gebaar met duim en wijsvinger, het gebaar voor ‘koppie-koppie’ (wijsvinger tegen de slaap) en dat voor ‘jij bent gek’ (tik tegen uw voorhoofd).

Wat gebeurt er? De ober kon wel eens een heel andere interpretatie hebben van deze gebaren dan u: wat bij ons een symbool is van waardering, kan elders juist beledigend zijn. Gebaren zijn namelijk vaak cultuurgebonden.

Wat is de verklaring? Stel u voor: u zit in een Braziliaans restaurant. De ober komt informeren of het eten smaakt. Omdat u het Portugees niet meester bent, laat u uw goedkeuring blijken door met duim en wijsvinger een O te vormen. De ober kijkt u woedend aan en haalt zijn chef erbij, die u vervolgens vraagt het restaurant te verlaten. In plaats van te laten merken dat het eten u heeft gesmaakt, heeft u

Log in om verder te lezen.