Wat zijn dit voor types?

Vaak klopt onze eerste indruk van iemand behoorlijk goed, maar zeker niet altijd. Dat kan ongewenste en soms ronduit gevaarlijke situaties opleveren. Hoe goed is uw mensenkennis? Bekijk eerst deze foto’s en probeer in te schatten wat deze mensen doen voor de kost. En wat voor persoonlijkheid hebben ze?

Van iedere persoon die we ontmoeten, vormen we ons direct een beeld. Die nieuwe sollicitant die een slap handje geeft? Zeker geen leiderstype. Dat groepje jongens met scooters dat rondhangt bij de supermarkt: daar kun je maar beter met een grote boog omheen lopen. Die man met die brede kaken en stoppelbaard die je ontmoet tijdens een speeddate? Vast iemand die zich niet kan binden. En die oudere vrouw met haar hondje, die kun je met een gerust hart vragen om even op je bagage te letten.

Maar hoe betrouwbaar is onze eerste indruk eigenlijk? Misschien helpen de scooterjongens je zware boodschappentas te tillen, loop je de liefde van je leven mis omdat je de stoppelbaard afschrijft als een man met bindingsangst, en vult de oude dame haar aow aan door portemonnees te stelen.

Onze eerste indruk vormt zich razendsnel en onbewust, schrijft hoogleraar psychologie Roos Vonk in haar boek De eerste indruk, waarvan onlangs een geactualiseerde druk verscheen. En het gebeurt óók bij mensen die zeggen dat ze niet zo snel met hun oordeel klaarstaan. Dat is dan ook kletskoek, zegt Vonk, want: ‘Iedereen heeft meteen een beeld van de ander; zo zit ons brein nu eenmaal in elkaar.

Log in om verder te lezen.
auteur

Marloes Zevenhuizen

Mensen inwijden in de wondere wereld van de psychologie – niets vind ik leuker dan dat. En waar kan dat beter dan bij Psychologie Magazine?

» profiel van Marloes Zevenhuizen

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Tegenspraak

Serie: lichaamstaal. Waarom wrijven we in onze nek als we ons ongemakkelijk voelen? Wat voor effect ...

Lees verder
Branded content

Moe? 7 tips voor meer vitaliteit

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Verhaal

Waarom vriendjes belangrijk zijn

We willen allemaal graag dat onze kinderen gelukkig zijn, maar in hoeverre heb je daar als ouder inv...

Lees verder
Kort

Lichaamstaal verraadt ware emotie

Lees verder
Test

Hoe goed is je eerste indruk?

Lees verder
Advies

Waarom word ik minder in een gesprek betrokken?

Lees verder
Artikel

De etalage van de geest

Lees verder
Artikel

Politieke lichaamstaal

Lees verder
Artikel

Imiteren loont

Lees verder