Janneke Gieles leert babygebaren

‘Dagelijks speel ik ‘hints’ met mijn zoon van zeven maanden. Hij heeft namelijk alleen lachen en huilen tot zijn beschikking om een heel scala aan wensen en behoeftes over te brengen, waardoor het vaak gissen blijft wat er precies in dat babyhoofdje omgaat. Hij huilt, terwijl hij net heeft geslapen en gegeten, en het is géén poepluier. Rara, wat is dat?

Training

Training Positief opvoeden voor puberouders

  • Positief contact maken met je kind
  • Omgaan met je eigen emoties én die van je kind
  • Afspraken maken en grenzen stellen
Bekijk de training
Nu maar
€ 79,-

Op de verlossende eerste woordjes die duidelijk maken wat hij bedoelt, moeten we nog een poosje wachten; gemiddeld komen die vanaf één jaar. Maar praten in gebaren kunnen baby’s al veel eerder, lees ik op de website van Babygebaren. Dat is motorisch immers minder ingewikkeld dan het uitspreken van een woord.

Het gebruik van gebarentaal bij baby’s is overgewaaid uit de Verenigde Staten, vertelt cursusleidster Lissa Zeviar. Daar worden al drie decennia cursussen gegeven en is bovendien wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect ervan. Kinderen die als baby gebarentaal hebben geleerd, kunnen vanaf negen maanden met hun ouders communiceren, leren sneller te praten en maken een minder zware ‘peuterpuberteit’ door. Want beter duidelijk kunnen maken wat je wilt, scheelt een hoop frustraties.

Zeviar laat ons een paar voorbeelden op video zien van

baby’s die gebaren gebruiken. Het ziet er schattig uit. Een meisje dat ‘vogel’ gebaart bij een vogelkooi, een baby die honger heeft en ‘eten’ gebaart terwijl ze haar mond volpropt.

Enthousiast gemaakt gaan we gebaren oefenen. Alle gebaren komen uit de officiële Nederlandse dovengebarentaal, dus ook na de babytijd hebben ouders en kind er iets aan. De drie eerste woorden waarmee je kunt beginnen zijn ‘eten’, ‘melk’ en ‘meer’. Vooral dat laatste woord is belangrijk, zegt Zeviar. Zo kan je baby in veel situaties duidelijk maken wat hij wil: meer spelen, nog een hapje, nog een keer. In totaal heeft Zeviar vijftig gebaren geselecteerd die het meest van toepassing zijn op baby’s, en die we allemaal een keer oefenen. Papa en mama bijvoorbeeld, en bal, helpen, klaar, luier, pijn en slapen. De bedoeling is om het gebaar én het gesproken woord tegelijk aan te bieden aan je baby, op momenten dat je zijn aandacht hebt. Daarbij is het wel belangrijk dat we dat in de juiste context doen, zegt Zeviar. Dus het gebaar voor ‘eten’ alleen als we écht gaan eten, niet een half uur ervoor.

Training

Training Ontspannen opvoeden

  • Ontdek hoe je als ouder positief en relaxed blijft
  • Omgaan met de emoties van je kind
  • Voor ouders met kinderen in de basisschoolleeftijd
Bekijk de training
Nu maar
€ 79,-

Tijd om thuis te beginnen. Als we gaan eten maak ik enthousiast om de andere hap het gebaar voor ‘eten’, ik wijs mezelf aan met het gebaar voor ‘mama’ (klapjes op de wang; zie foto), of ik stop met kietelen en maak het gebaar voor ‘nog meer?’ Vanaf het begin kijkt mijn zoontje geïnteresseerd naar de gebaren die ik maak. En jawel, na een paar weken lijkt hij het een en ander te gaan begrijpen. Wanneer ik het gebaar voor ‘melk’ maak terwijl de fles uit zijn gezichtsveld staat, komt hij met een vreugdekreet op me af. En als hij genoeg heeft van het zitten in zijn kinderstoel en niet meer wil eten, reageert hij opgelucht op het ‘klaar’-gebaar. Toch is het lastig om niet te vergeten te gebaren, omdat het nog eenrichtingsverkeer is.

Hoe snel een baby zelf gebaren maakt, is afhankelijk van onze volharding en de leeftijd van het kind: hoe ouder het is, hoe eerder. Maar het duurt zeker twee maanden voordat we resultaat kunnen verwachten van onze inspanningen, zegt Zeviar. De inzet van andere mensen, zoals de crèche, helpt ook mee. Zwaaien is bijvoorbeeld een gebaar dat veel kinderen al heel jong maken omdat overal mensen naar ze zwaaien.

Inmiddels is mijn zoon tien maanden, en het lijkt er soms sterk op dat hij een gebaar maakt. Als hij honger heeft, doet hij zijn vinger in zijn mondje, wat lijkt op het gebaar voor eten. En hij begint met zwaaien. Maar net zoals gesproken taal begint met gebrabbel, zo is ook gebarentaal niet meteen duidelijk herkenbaar. ‘Hints’ spelen, dat blijft het nog wel even.

Wie: Janneke Gieles

Wat: cursus babygebaren

Waar: Babygebaren, www.babygebaren.nl, 020-7744826.

Wanneer: Cursussen worden in verschillende plaatsen in het land gegeven. De eerstvolgende cursus in Amsterdam begint bijvoorbeeld op 7 maart.

Door: Lissa Zeviar

Prijs: € 70 per gezin (drie bijeenkomsten)[/wpgpremiumcontent]