‘Honger!’ gebaart de baby

Janneke Gieles leert babygebaren ‘Dagelijks speel ik ‘hints’ met mijn zoon van zeven maanden. Hij heeft namelijk alleen lachen en huilen tot zijn beschikking om een heel scala aan wensen en behoeftes over te brengen, waardoor het vaak gissen blijft wat er precies in dat babyhoofdje omgaat. Hij huilt, terwijl hij net heeft geslapen en […]

Janneke Gieles leert babygebaren

‘Dagelijks speel ik ‘hints’ met mijn zoon van zeven maanden. Hij heeft namelijk alleen lachen en huilen tot zijn beschikking om een heel scala aan wensen en behoeftes over te brengen, waardoor het vaak gissen blijft wat er precies in dat babyhoofdje omgaat. Hij huilt, terwijl hij net heeft geslapen en gegeten, en het is géén poepluier. Rara, wat is dat?

Op de verlossende eerste woordjes die duidelijk maken wat hij bedoelt, moeten we nog een poosje wachten; gemiddeld komen die vanaf één jaar. Maar praten in gebaren kunnen baby’s al veel eerder, lees ik op de website van Babygebaren. Dat is motorisch immers minder ingewikkeld dan het uitspreken van een woord.

Het gebruik van gebarentaal bij baby’s is overgewaaid uit de Verenigde Staten, vertelt cursusleidster Lissa Zeviar. Daar worden al drie decennia cursussen gegeven en is bovendien wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect ervan. Kinderen die als baby gebarentaal hebben geleerd, kunnen vanaf negen maanden met hun ouders communiceren, leren sneller te praten en maken een minder zware ‘peuterpuberteit’ door. Want beter duidelijk kunnen maken wat je wilt, scheelt een hoop frustraties.

Zeviar laat ons een paar voorbeelden op video zien van

baby’s die gebaren gebruiken. Het ziet er schattig uit. Een meisje dat ‘vogel’ gebaart bij een vogelkooi, een baby die honger heeft en ‘eten’ gebaart terwijl ze haar mond volpropt.

Enthousiast gemaakt gaan we gebaren oefenen. Alle gebaren komen uit de officiële Nederlandse dovengebarentaal, dus ook na de babytijd hebben ouders en kind er iets aan. De drie eerste woorden waarmee je kunt beginnen zijn ‘eten’, ‘melk’ en ‘meer’. Vooral dat laatste woord is belangrijk, zegt Zeviar. Zo kan je baby in veel situaties duidelijk maken wat hij wil: meer spelen, nog een hapje, nog een keer. In totaal heeft Zeviar vijftig gebaren geselecteerd die het meest van toepassing zijn op baby’s, en die we allemaal een keer oefenen. Papa en mama bijvoorbeeld, en bal, helpen, klaar, luier, pijn en slapen. De bedoeling is om het gebaar én het gesproken woord tegelijk aan te bieden aan je baby, op momenten dat je zijn aandacht hebt. Daarbij is het wel belangrijk dat we dat in de juiste context doen, zegt Zeviar. Dus het gebaar voor ‘eten’ alleen als we écht gaan eten, niet een half uur ervoor.

Tijd om thuis te beginnen. Als we gaan eten maak ik enthousiast om de andere hap het gebaar voor ‘eten’, ik wijs mezelf aan met het gebaar voor ‘mama’ (klapjes op de wang; zie foto), of ik stop met kietelen en maak het gebaar voor ‘nog meer?’ Vanaf het begin kijkt mijn zoontje geïnteresseerd naar de gebaren die ik maak. En jawel, na een paar weken lijkt hij het een en ander te gaan begrijpen. Wanneer ik het gebaar voor ‘melk’ maak terwijl de fles uit zijn gezichtsveld staat, komt hij met een vreugdekreet op me af. En als hij genoeg heeft van het zitten in zijn kinderstoel en niet meer wil eten, reageert hij opgelucht op het ‘klaar’-gebaar. Toch is het lastig om niet te vergeten te gebaren, omdat het nog eenrichtingsverkeer is.

Hoe snel een baby zelf gebaren maakt, is afhankelijk van onze volharding en de leeftijd van het kind: hoe ouder het is, hoe eerder. Maar het duurt zeker twee maanden voordat we resultaat kunnen verwachten van onze inspanningen, zegt Zeviar. De inzet van andere mensen, zoals de crèche, helpt ook mee. Zwaaien is bijvoorbeeld een gebaar dat veel kinderen al heel jong maken omdat overal mensen naar ze zwaaien.

Inmiddels is mijn zoon tien maanden, en het lijkt er soms sterk op dat hij een gebaar maakt. Als hij honger heeft, doet hij zijn vinger in zijn mondje, wat lijkt op het gebaar voor eten. En hij begint met zwaaien. Maar net zoals gesproken taal begint met gebrabbel, zo is ook gebarentaal niet meteen duidelijk herkenbaar. ‘Hints’ spelen, dat blijft het nog wel even.

Wie: Janneke Gieles

Wat: cursus babygebaren

Waar: Babygebaren, www.babygebaren.nl, 020-7744826.

Wanneer: Cursussen worden in verschillende plaatsen in het land gegeven. De eerstvolgende cursus in Amsterdam begint bijvoorbeeld op 7 maart.

Door: Lissa Zeviar

Prijs: € 70 per gezin (drie bijeenkomsten)

auteur

Janneke Gieles

Werken op de redactie Psychologie Magazine is alsof ik nog steeds psychologie studeer, maar dan leuker en diepgaander. Steeds weer een ander onderwerp uitpluizen, speuren naar nieuw interessant onderzoek, praten met onderzoekers en auteurs over hun ideeën, en lekker filosoferen en eigen ervaringen uitwisselen met collega’s.

» profiel van Janneke Gieles

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

De lichaamstaal van de leider

De Amerikaanse verkiezingen gaan niet alleen over politieke denkbeelden. Minstens even belangrijk is...
Lees verder
Artikel

De lichaamstaal van de leider

De Amerikaanse verkiezingen gaan niet alleen over politieke denkbeelden. Minstens even belangrijk is...
Lees verder
Branded content

Beveiligd: Mini-cursus: gelukkig door klein geluk

Er is geen samenvatting, omdat dit een beveiligd bericht is.
Lees verder
Branded content

Beveiligd: Mini-cursus: gelukkig door klein geluk

Er is geen samenvatting, omdat dit een beveiligd bericht is.
Lees verder
Artikel

6 tips om je hoogsensitieve kind te helpen

Ze zijn creatief en zorgzaam, maar ook emotioneler en sneller vermoeid. Wat je kunt doen om een hoog...
Lees verder
Artikel

6 tips om je hoogsensitieve kind te helpen

Ze zijn creatief en zorgzaam, maar ook emotioneler en sneller vermoeid. Wat je kunt doen om een hoog...
Lees verder
Artikel

Baby’s voelen wél pijn

U wist het waarschijnlijk al, maar in de medische ­wereld zijn ze er nu ook achter: pasgeboren baby...
Lees verder
Artikel

Superbaby

Onnozele wezentjes? Nee hoor, baby's kunnen meer dan we denken, blijkt uit steeds meer onderzoek:
Lees verder
Kort

Constructief ruziemaken helpt de baby

De manier waarop stellen omgaan met conflicten is heel bepalend voor de ontwikkeling van hun kind. R...
Lees verder
Artikel

Mama’s warme handen

Massage maakt baby’s ontspannen en gezond. Ze slapen er dieper door, ontwikkelen zich sneller en z...
Lees verder
Artikel

Liefde in tijden van luiers

De komst van een baby zet het liefdesgeluk van de ouders onder druk. Terwijl de kwaliteit van hun re...
Lees verder
Artikel

Op het randje

Baby’s doodsbang maken voor harige dingen, een peuter en een aap samen opvoeden. In naam van de we...
Lees verder