Die vraag kregen bijna negenduizend respondenten in 42 landen voorgelegd. Daarbij moesten ze op een tekening aangeven hoe dichtbij ze vreemden, vrienden en kennissen, en intimi zoals hun partner lieten komen.

De opvallendste uitkomsten:
Onbekenden én kennissen worden het meest op afstand gehouden in Roemenië, Hongarije en Saoedi-Arabië; de ideale afstand is daar ongeveer 140 cm. In Argentinië, Peru en Bulgarije is de gewenste distantie voor deze groepen het kleinst; ongeveer 80 cm.
Voor gesprekken met intimi ziet het rijtje er heel anders uit. Noren willen hun geliefden het dichtst bij zich van iedereen: 40 cm. En Roemenen staan graag ver van vreemden en kennissen af, maar hun intimi mogen juist heel dichtbij komen: ongeveer 50 cm.
Vooral de temperatuur van een land lijkt verband te houden met de voorkeursafstand. Hoe warmer een land, hoe comfortabeler inwoners het over het algemeen vinden om dichter bij onbekenden te staan; misschien omdat mensen zich meer verbonden voelen door warmte, zeggen de onderzoekers. Hoe kouder een land, hoe dichter mensen juist bij hun intimi willen zijn – misschien om elkaar warm te houden.

Preferred interpersonal distances, a global comparison, Journal of Cross-Cultural Psychology, nog te verschijnen