Ik had haar voor het eerst gesproken bij het ontbijt. Nu lagen we bij te komen van de ochtendyoga en de uitgebreide lunch. Een week vakantie, een week voor mezelf – een ongekende luxe in alle opzichten. En dat kwam goed uit, want ik had iets om over na te denken.

Mijn lief was na tien jaar tevreden latten opeens begonnen over een kind. Een kind! Ik had er al een, van bijna twaalf, ik had dit hoofdstuk toch zeker allang afgesloten. En daarbij, ik was bijna veertig; het zou waarschijnlijk niet eens lukken.

Zij, bijna vijftig en geen kinderen, vroeg door. Ik legde omstandig uit hoe ingewikkeld het zou zijn om twaalf jaar na een gecompliceerde breuk nog eens een samengesteld gezin te beginnen; en trouwens, ik was een heel tevreden single mom en erg gehecht aan mijn vrijheid – om al dat hervonden evenwicht nu in de waagschaal te stellen?

Ze luisterde wel naar wat ik zei, maar ze was totaal niet onder de indruk van mijn argumenten. En opeens was ik ook niet meer zo overtuigd van mijn eigen verhaal.

Dat is nu negen jaar en drie kinderen geleden.

Soms zijn het de toevallige passanten die je leven een andere wending geven. Omdat ze je laten kijken met nieuwe ogen. Of omdat ze je de kans geven om iemand te zijn die je zelf ook nog niet kende.

Ben je jezelf bij anderen?
TEST
Doe de test »

Ben je jezelf bij anderen?

Onze intieme vrienden en familieleden steunen ons door dik en dun, ze begrijpen onze motieven en spiegelen onze verhalen. Maar het zijn juist de mensen aan de randen van ons sociale netwerk die de meeste nieuwe impulsen brengen, laat onderzoek zien.

En juist die spontane ontmoetingen met nieuwe mensen moeten we nu al meer dan een jaar missen. Dat geanimeerde gesprek met die vriend van vrienden die je af en toe tegenkomt op verjaardagen.

Die enthousiaste campingburen met wie je opeens avond aan avond stond te jeu-de-boulen. De leuke vader op die ouderavond die blijkt te kunnen headbangen. De vakantievriendin die je de eerste dag al spotte bij het zwembad, en die precies zou zeggen wat je zelf nog niet durfde te geloven.

Als straks alles weer mag, waarschuwen economen, dan begint de grote inhaalslag: dan gaan alle consumptieremmen los, en vliegen we drie keer per jaar naar het buitenland omdat het zolang niet kon. Maar wat we écht hebben gemist is voor geen geld te koop.

Lees ook: waarom we zo toe zijn aan one night friends.