Dagenlang gingen mopperende en scheldende medereizigers met mij in de ankers. Joeg iedereen elkaar op, stampend tussen het metaal van de overkapping, om zo snel mogelijk weer vol gas te kunnen doorjakkeren.

Het zijn de kleine blijmakers waar je echt gelukkig van wordt

Het zijn de kleine blijmakers waar je echt gelukkig van wordt

Er gebeurt iets leuks of fijns, en je voelt het geluksgevoel stromen. Meestal is zo’n moment snel ...

Lees verder

Tot hij verscheen. Zijn fluorescerend oranje werkpak lichtte op in de ochtendzon. De hagelwitte tanden in het donkere gezicht straalden in een brede grijns. In zijn armen hield hij vrolijk als een jarige klasgenoot een enorme bak kleurig snoep. ‘Goedemorgen! Snoepje?’ Je moest wel ijskoud van binnen zijn om niet lachend van je fiets te stappen. Iedereen deed een greep in de bak, en iedereen kreeg een fijne dag gewenst. We liepen door de tunnel en hadden nog steeds haast, maar andere haast. Haast met ontspannen schouders. Haast met een lolly in de mond.

William James, oervader van de psychologie, noemde het eind negentiende eeuw de ontdekking van zijn generatie: mensen kunnen hun leven veranderen door hun houding te veranderen. Op de valreep van huis vertrekken, met strakke spieren fietsen, handenwringen bij elk stoplicht dat tegenzit en mopperen op wegwerkzaamheden: het is een houding. Een gewoonte. Gewoonten slijten paden uit in de geest, conditioneren de hersenen en maken dat we ook de volgende keer weer automatisch reageren. Op een manier waarmee we, van een afstandje bekeken, onszelf meer kwaad doen dan goed. Want welbeschouwd geeft al die haast en frustratie vooral stress en boosaardigheid. Een prettig en gezond begin van de dag is anders.

Wat James betreft is het heel simpel: wat als je een andere houding aanneemt? Als je datgene wat je niet kunt veranderen accepteert en er samen gewoon iets van maakt? Soms heb je daar iemand anders voor nodig. Iemand die met een bak snoep voor je neus komt zeggen: zo kan het ook. Maak je niet zo druk. Relax.

In deze speciale jubileumeditie delen grote psychologen, jonge vernieuwers en ervaringsdeskundigen hun eigen inzichten, in navolging van William James. Hun eyeopeners staan verspreid over het hele nummer. In totaal 35 stuks: een voor elk jaar dat Psychologie Magazine bestaat.
Over de liefde, sterke kinderen, fijn werk, gezonde hersenen. Over zingeving en veerkracht. En over plezier. Want ervaar het zelf wanneer je op pagina 112 gaat vaststellen wat je eigen blijmakers zijn: als je net een beetje gezonder, positiever en betekenisvoller wilt leven, zijn het écht de kleine dingen die het doen. Veel leesplezier!

"Mensen kunnen hun leven veranderen door hun houding te veranderen"

-
Hoofdredacteur Sterre van Leer keert deze maand terug van bevallingsverlof. Peggy van der Lee en Tineke Verhoeven vulden tijdelijk haar plaats in.