Het liefst had ik ze meteen weer opgeraapt en meegenomen. Terug naar mijn gewone leven waarin ik ’s nachts wél sliep. Helder kon formuleren, niet om de andere minuut hoefde te huilen en boeken in de koelkast opborg.

Minder moe, meer energie
Training

Minder moe, meer energie

  • Inspirerende sessies voor meer inzicht in je vermoeidheid
  • Tools om je energie weer op te bouwen
  • Met gezondheidszorgpsycholoog Annemarieke Fleming
Bekijk de training
Nu maar
55,-

Het leven is nou eenmaal niet altijd leuk… Dan máák je maar zin… Even doorzetten… Eerst alles afmaken, echt alles, en dan pas uitrusten. Vanaf mijn vroege jeugd vergezelden ze me, deze boodschappen, me voorgeleefd door mijn plichtsgetrouwe moeder die mijn broer en mij moest opvoeden van een bijstandsuitkering.

En hoe vaak hadden ze me al niet geholpen? Een scheiding, alleen een huis verbouwen met een peuter en een drukke baan, mijn weg vinden in een ingewikkeld en intensief leven met een zoon met een beperking. Gewoon even doorzetten.

Maar nu brachten ze me niets meer. Wekenlang lag ik ’s nachts klaarwakker naar het plafond te turen. De dagen gingen traag voorbij. Ik wandelde. Vaak lag ik een tijdje onder een boom te kijken naar hoe de takken bewogen in de wind, of ik verbaasde me over een fuut die wel een minuut onder water bleef. De telefoon nam ik alleen op als ik zin had. Ik merkte hoe bevrijdend dat ook was, alsof ik mezelf even vakantie had toegestaan van mijzelf en van allerlei overtuigingen die me misschien in de loop der jaren juist wel waren gaan tegenwerken.

Tot ik weer een béétje energie kreeg. Ik had nog niet met mijn ogen geknipperd of daar vond ik mezelf al terug als hulpouder op school in een hysterisch spel met vijftig tennisballen en tien kinderen, terwijl ik thuis de tafel nog niet eens kon dekken. Want nu ik nog niet werkte, had ik daar toch eindelijk tijd voor? De hele schuur verven en de troep van jaren uitmesten. Ik gaf mezelf er drie dagen voor, dan kon ik de vierde mooi een wandeling maken. Eerst alles af, dan pas uitrusten. Ik joeg mezelf alweer voort.

Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest
Training

Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest

  • Leer je omgaan met overprikkeling en overspoeling 
  • Ontwikkel je meer lichaamsbewustzijn
  • Creëer je meer balans met behulp van de polyvagaaltheorie
Bekijk de training
Nu maar
69,-

Ik dacht aan het advies van mijn coach: ‘Voorlopig mag jij alleen dingen doen die je leuk vindt. Dat is belangrijk voor je herstel.’ Maar hoe dan, met alles wat ik vond dat óók moest gebeuren?

‘Dan maak je maar zin. Even doorzetten,’ hoorde ik mezelf tegen mijn jongste zoon zeggen die een atletiekwedstrijd wilde overslaan. Hij keek me ongelukkig aan.
Toen viel het kwartje pas echt.