Via de webcam bestudeerden ze wereldwijd 700.000 proefpersonen terwijl die naar reclamefilmpjes keken. Een deel zag de filmpjes thuis op de eigen computer, een ander deel in een onderzoeksruimte met vreemden om zich heen. De webcam legde ondertussen vast hoe vaak de proefpersonen glimlachten of fronsten.

Opvallendste uitkomst: mensen uit individualistische culturen – zoals Amerikanen en Britten – fronsen zowel thuis als onder onbekenden aanmerkelijk vaker de wenkbrauwen dan mensen uit een collectivistische cultuur als de Chinese of Colombiaanse. Volgens de onderzoekers komt dat doordat er in individualistische culturen meer belang wordt gehecht aan zelfexpressie, ook als het gaat om negatieve gevoelens.

Een andere frappante constatering: in individualistische culturen wordt buitenshuis meer geglimlacht dan thuis. In collectivistische culturen is het precies andersom. De onderzoekers denken dat dat komt doordat succes voor de eerste groep iets is waarvoor je op de buitenwereld bent aangewezen; dus is het zaak om met name daar vriendelijk over te komen. In collectivistische culturen zouden mensen voor succes meer afhankelijk zijn van hun directe omgeving, en moeten ze dus vooral daar glimlachen. (AP)

Large-scale observational evidence of cross-cultural differences in facial behavior, Journal of Nonverbal Behavior, maart 2017