‘Boeken over succesvol zijn gaan meestal over topsporters en excellerende ondernemers. In dit boek geef ik een radicaal andere kijk op succes,’ belooft Richard Wiseman. Als psycholoog verdiepte hij zich in wat nu precies maakt dat sommige mensen en organisaties het zo ver weten te schoppen. Toen hij geïnteresseerd raakte in de maanlanding van 1969 viel hem op dat er zo weinig geschreven is over de psychologie achter dat succes.

Boek van de maand: Aan de slag met schaamte en schuld

Boek van de maand: Aan de slag met schaamte en schuld

Psychotherapeut Frans Schalkwijk geeft vragenlijsten en tips om te onderzoeken hoe vatbaar we zijn v...

Lees verder

Hoe hadden niet zozeer de astronauten, maar de mensen achter de missie het met nog nauwelijks beproefde technieken en in relatief korte tijd voor elkaar gekregen de droom van John F. Kennedy te verwezenlijken? Wiseman sprak met een aantal van hen en combineerde de interviews met informatie uit archiefmateriaal over de maanlanding en wetenschappelijk onderzoek.

Uit dat alles destilleerde hij acht principes die ten grondslag liggen aan het succes. Principes die volgens Wiseman voor iedereen goed toepasbaar zijn in het dagelijks leven en ertoe kunnen bijdragen dat ook je doelen worden behaald, op zowel professioneel als persoonlijk vlak.

Het eerste principe gaat over je passie vinden.

Wat de controllers gemeen hadden, was dat zij allemaal al jong gepassioneerd waren over de ruimtevaart. Zich daar hartstochtelijk in verdiepen, onder grote tijdsdruk, voelde niet als werken, maar als spelen.

Een ander principe is het voor je laten werken van mislukkingen. ‘In de Apollo-crew bestond een heel open cultuur,’ citeert Wiseman een medewerker. ‘Er werden steeds fouten gemaakt, door iedereen. En die werden ook gedeeld, zodat iedereen ervan kon leren. Niemand was bang om voor schut te staan, juist dat delen bracht hen verder.’

Een derde principe is geloven in je eigen kunnen. Wiseman raadt aan je kritische innerlijke stem onder de loep te nemen. Vaak is die negatief – ‘ik kan het niet!’ – en werpt daardoor steeds barrières op. Buig die negatieve zinnetjes om naar positieve bekrachtigingen.

Wat Wiseman aanreikt, is niet radicaal nieuw. Maar gekoppeld aan het verhaal over de missie naar de maan, zet het je wel aan om eindelijk je eigen dromen waar te maken.

Richard Wiseman, Iedereen kan landen op de maan. In 8 stappen naar een Apollo mindset, Ten Have, € 20,99