Baby’s laten huilen?

Het is een vraag die ouders al generaties lang bezighoudt: moet je een baby die huilt troosten, of verwen je hem dan? Recent onderzoek hiernaar werd door de media opgepikt, maar lang niet altijd goed uitgelegd. De verwarring werd alleen maar groter. Twee orthopedagogen scheppen eindelijk duidelijkheid.

Baby’s en slaapgebrek bij de ouders gaan vaak hand in hand. Baby’s moeten de eerste maanden nog wennen aan het leven buiten de buik van hun moeder. Ze moeten een dag- en nachtritme opbouwen en moeten ’s nachts nog worden gevoed. Na een maand of 6 is die fase meestal wel voorbij en worden de nachten in veel gevallen weer wat overzichtelijker.

Althans, dat wordt gezegd. In de praktijk blijken lang niet alle baby’s dan door te slapen. Rond 6 maanden wordt 39 procent van de baby’s nog regelmatig ’s nachts wakker en rond negen maanden wordt het zelfs nog iets erger: 58 procent slaapt dan niet altijd de hele nacht door.

Brakke ouders

Het is bewezen dat we niet vrolijk worden van gebroken nachten. Onderzoek door de Israëlische hoogleraar psychologie Dov Zohar laat zien dat wie ’s nachts geregeld wordt gewekt, de neiging krijgt om negatieve gevoelens uit te vergroten. Daarnaast maakt het minder scherp, minder flexibel en slechter in multitasken. Ander onderzoek laat zien dat moeders van slecht slapende baby’s meer stress ervaren en een grotere kans hebben op een depressie. Wanneer ouders minder goed functioneren hebben ze daar niet alleen zelf last van, maar

Log in om verder te lezen.
auteur

Marilse Eerkens

» profiel van Marilse Eerkens

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Hebben jullie ook specifieke tips voor pubers?

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Kort

Wees een ontspannen ouder: 3 tips

‘Ik had dat legopoppetje het eerst!’ ‘Ik heb gisteren al afgeruimd!’ Hartstikke fijn, weeken...

Lees verder
Artikel

Waarom je kind vertraagt als jij haast hebt

Lees verder
Artikel

Geef je kind zelfvertrouwen (maar niet te veel)

Lees verder
Kort

Mama en papa snappen wat ik voel

Lees verder
Kort

Samen kijken maakt slim

Lees verder
Artikel

Op het randje

Lees verder
Artikel

Baby in therapie

Lees verder