Baby’s en slaapgebrek bij de ouders gaan vaak hand in hand. Baby’s moeten de eerste maanden nog wennen aan het leven buiten de buik van hun moeder. Ze moeten een dag- en nachtritme opbouwen en moeten ’s nachts nog worden gevoed. Na een maand of 6 is die fase meestal wel voorbij en worden de nachten in veel gevallen weer wat overzichtelijker.

Training Positief opvoeden voor puberouders
Training

Training Positief opvoeden voor puberouders

  • Positief contact maken met je kind
  • Omgaan met je eigen emoties én die van je kind
  • Afspraken maken en grenzen stellen
Bekijk de training
Nu maar
79,-

Althans, dat wordt gezegd. In de praktijk blijken lang niet alle baby’s dan door te slapen. Rond 6 maanden wordt 39 procent van de baby’s nog regelmatig ’s nachts wakker en rond negen maanden wordt het zelfs nog iets erger: 58 procent slaapt dan niet altijd de hele nacht door.

Brakke ouders

Het is bewezen dat we niet vrolijk worden van gebroken nachten. Onderzoek door de Israëlische hoogleraar psychologie Dov Zohar laat zien dat wie ’s nachts geregeld wordt gewekt, de neiging krijgt om negatieve gevoelens uit te vergroten. Daarnaast maakt het minder scherp, minder flexibel en slechter in multitasken. Ander onderzoek laat zien dat moeders van slecht slapende baby’s meer stress ervaren en een grotere kans hebben op een depressie. Wanneer ouders minder goed functioneren hebben ze daar niet alleen zelf last van, maar

Log in om verder te lezen.