Baby’s laten huilen?

Het is een vraag die ouders al generaties lang bezighoudt: moet je een baby die huilt troosten, of verwen je hem dan? Recent onderzoek hiernaar werd door de media opgepikt, maar lang niet altijd goed uitgelegd. De verwarring werd alleen maar groter. Twee orthopedagogen scheppen eindelijk duidelijkheid.

Baby’s en slaapgebrek bij de ouders gaan vaak hand in hand. Baby’s moeten de eerste maanden nog wennen aan het leven buiten de buik van hun moeder. Ze moeten een dag- en nachtritme opbouwen en moeten ’s nachts nog worden gevoed. Na een maand of 6 is die fase meestal wel voorbij en worden de nachten in veel gevallen weer wat overzichtelijker.

Althans, dat wordt gezegd. In de praktijk blijken lang niet alle baby’s dan door te slapen. Rond 6 maanden wordt 39 procent van de baby’s nog regelmatig ’s nachts wakker en rond negen maanden wordt het zelfs nog iets erger: 58 procent slaapt dan niet altijd de hele nacht door.

Brakke ouders

Het is bewezen dat we niet vrolijk worden van gebroken nachten. Onderzoek door de Israëlische hoogleraar psychologie Dov Zohar laat zien dat wie ’s nachts geregeld wordt gewekt, de neiging krijgt om negatieve gevoelens uit te vergroten. Daarnaast maakt het minder scherp, minder flexibel en slechter in multitasken. Ander onderzoek laat zien dat moeders van slecht slapende baby’s meer stress ervaren en een grotere kans hebben op een depressie. Wanneer ouders minder goed functioneren hebben ze daar niet alleen zelf last van, maar

Log in om verder te lezen.
auteur

Marilse Eerkens

» profiel van Marilse Eerkens

Dit vind je misschien ook interessant

Column

Oppakken of niet?

Lees verder
Interview

Een ‘wildgroei’ aan coaches? Met Coachfinder vind je een betrouwbare coach

Psychologen en bedrijfsartsen maken zich zorgen over de 'wildgroei' aan coaches, blijkt uit onderzoe...

Lees verder
Artikel

Onzekere ouders

Lees verder
Kort

Samen kijken maakt slim

Lees verder
Advies

Wat onthult deze tekening van een peuter?

Lees verder
Advies

Onze zoon (5) zit veel in zijn hoofd, ziet u dat aan zijn tekening?

Lees verder
Advies

Ik wil luiers dragen

Lees verder
Artikel

Bij ons thuis: de kracht van gezinsrituelen

Lees verder