Boek van de maand: Aan de slag met schaamte en schuld

  • 320 woorden
  • leestijd is 2 minuten
  • Foto: Getty Images
Psychotherapeut Frans Schalkwijk geeft vragenlijsten en tips om te onderzoeken hoe vatbaar we zijn voor schaamte- en schuldgevoel. Recensent Inge Schilperoord doet nieuwe inzichten op.

Dit stuk heb ik drie dagen te laat ingeleverd. Ik ben slecht met deadlines. En daar schaam ik me voor. Of is die knagende onrust tijdens het typen toch meer schuldgevoel?

Nu ik Onvolmaakt tevreden heb gelezen, denk ik dat laatste. Schaamte en schuld verschillen wezenlijk van elkaar, legt psychoanalyticus en psychotherapeut Frans Schalkwijk uit. Schuldgevoelens zeggen iets over ons gedrag. Ze zetten ons aan om rekening te houden met anderen: wanneer ik mijn recensie te laat inlever, komt de eindredacteur in tijdnood. Wie zich schaamt, voelt zich slecht over wie hij is. Een presentatie op je werk mislukt, en je voelt je een grote sukkel. Niet iedereen voelt zich even snel schuldig of beschaamd. Het hangt ervan af van hoe streng je voor jezelf bent. Schalkwijk noemt dit onze ‘innerlijke criticus’. Die ontwikkelt zich vooral in onze jeugd. Wie als kind vaak is bespot of bekritiseerd, kan opgroeien met het – vaak onbewuste – gevoel niet goed genoeg te zijn.

Maar een te strenge innerlijke criticus kan ook op minder voor de hand liggende manieren ontstaan. Schalkwijk legt dit mooi uit met de zogenaamde ‘vervangkinderen’: kinderen die zijn geboren na het overlijden van een zusje of broertje, dat vervolgens geïdealiseerd wordt. In een (onbewuste) poging om dat ‘perfecte’ kind te vervangen, verlangen vervangkinderen ook perfectie van zichzelf. Met een enorme innerlijke criticus als gevolg. En overmatige schuld- of schaamtegevoelens, zegt Schalkwijk, leiden sneller tot klachten als depressiviteit, of lichamelijke problemen.

Net als in zijn eerdere boeken heeft Schalkwijk een prettige, toegankelijke schrijfstijl en legt hij ingewikkelde materie helder uit. Het boek biedt een mix van theorie, voorbeelden uit zijn praktijk en zijn eigen leven. Met vragenlijsten en concrete tips spoort hij je aan om te onderzoeken hoe vatbaar je bent voor schaamte of schuld, en hoe streng je innerlijke criticus is. Conclusie: met mijn criticus is weinig mis. Ik moet alleen beter naar hem luisteren.

Onvolmaakt tevreden: omgaan met je innerlijke criticus
Boekentip

Onvolmaakt tevreden: omgaan met je innerlijke criticus

Frans Schalkwijk
auteur

Inge Schilperoord

» profiel van Inge Schilperoord

Dit vind je misschien ook interessant

Verhaal

Geen stress meer van je smartphone

De smartphone blijkt ons aantoonbaar veel stress op te leveren. Moeten we dan maar helemaal offline ...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Vakantie? Eerst afkicken van stress

Psychiater Theo Compernolle, expert op het gebied van de invloed van stress op het brein, vertelt ho...

Lees verder
Verhaal

Zelfacceptatie: Leer jezelf te accepteren

Lees verder
Test

Voel je je snel opgelaten?

Lees verder
Artikel

Waarom mannen vaak geen zonnebrand gebruiken

Lees verder
Interview

Schrijver Murat Isik: ‘Ik laat me niet meer beperken door schaamte’

Lees verder
Advies

Ik schaam me voor mijn tranen

Lees verder
Advies

Ik schaam me omdat ik niet werk

Lees verder