‘Ik vergeet nooit hoe ik in groep zeven hardop moest voorlezen. Ik kende nog niet alle Nederlandse woorden en sprak ze verkeerd uit, tot grote hilariteit van de klas.
Vind een betrouwbare coach via Coachfinder
Coaching is een belangrijke stap in zelfontwikkeling. Maar de juiste coach vinden blijkt nog niet zo eenvoudig. Coachfinder helpt je in je zoektocht naar een coach die bij je past.
Vind je ideale coachOp dat moment voelde ik me diepongelukkig. Ik was vanuit Curaçao in Nederland aangekomen en voelde me anders, en dat was ik ook. Spelen met andere kinderen deed ik wel, maar het liefst was ik alleen met mijn gedachten.
Als tiener wilde ik ook al verhalen schrijven, maar het lukte nooit goed. Ik schreef over witte kinderen omdat ik dacht dat boeken over hen hoorden te gaan.’
Eigen jeugd als uitgangspunt
‘Met Elin heb ik bewust de keuze gemaakt om over kinderen van kleur te schrijven: dat was makkelijker voor mij, personages kwamen eindelijk echt tot leven. Bovendien vond ik het belangrijk om te doen, want niet ieder kind kan zichzelf herkennen in verhalen over witte kinderen.
Ik was helemaal niet van plan het verdriet uit mijn eigen jeugd als uitgangspunt te gebruiken, het gebeurde vanzelf. Hoe kun je aarden in een nieuw land en hoe leer je leven in een wereld zonder vader? Dat was ook mijn verhaal.
De vader van de elfjarige hoofdpersoon Elin vertrok op een dag zonder duidelijke reden, net als die van mij. Haar moeder is onaardig en begrijpt haar eigen dochter niet, maar ik hoop op compassie van de lezer.
Mijn moeder worstelde ook toen ze in de steek was gelaten en vier kinderen alleen moest grootbrengen. Achteraf begrijp ik haar buien heel goed.
Om niet alleen maar ellende op te voeren in mijn boek heb ik een luchtig personage in het leven geroepen. Dat alter ego van Elin helpt haar bij het sluiten van vriendschappen en leert haar dat ze zich niet hoeft te schamen voor dingen waaraan ze niets kan doen, zoals armoede of rare ouders.
Dat had ik als kind zo graag willen horen: ik schaamde me werkelijk voor alles. Met Elin schreef ik een boek waar ik als kind van 11 veel aan zou hebben gehad.’
Voor het artikel Bibliotherapie: wat boeken doen spraken we met vijf verschillende kinderboekenschrijvers die het boek schreven dat ze zelf vroeger hadden willen lezen. Alle interviews, met onder andere Carry Slee en Jacque Vriens, vind je in de elfde editie van Psychologie Magazine.