zijn u en uw partner de hele dag aan het rennen om baan, kinderen en sociale contacten in de strakke weekagenda af te handelen? Moet u diep nadenken om u te herinneren wanneer u voor het laatst ontspannen seks heeft gehad? Dan, schrijft de Amerikaanse psychotherapeute Mira Kirshenbaum in Tijd voor elkaar, heb je waarschijnlijk een weekendrelatie: het soort relatie dat volgens haar ‘de belangrijkste en minst begrepen reden is waarom twee mensen die aanvankelijk een liefdespaar vormden uiteindelijk gaan scheiden’.

Training Houd me vast (voor jou en je partner)
Training

Training Houd me vast (voor jou en je partner)

  • Leer elkaar écht zien en begrijpen
  • Ontdek hoe jullie pijnlijke momenten uit het verleden kunnen loslaten
  • Officiële Emotionally Focused Therapy (EFT) training van Sue Johnson
  • Met het boek Houd me vast van Sue Johnson
Bekijk de training
Nu maar
175,-

Toch zijn er genoeg stellen die erin slagen de krappe tijd zo te organiseren dat ze hun liefdevolle verbond in stand houden. Niet door meer tijd samen te creëren, maar door dat enkele uurtje samen goed in te vullen. Hoe doen ze dat? Wat is goed, wat niet?

Niet goed, meent Kirshenbaum, is het bijvoorbeeld om heel veel tijd te besteden aan het steeds weer bespreken van dezelfde problemen, of maar door te emmeren over de verschillen tussen man en vrouw. Wel goed is het om de aandacht voor de negatieve aspecten van de relatie royaal te compenseren met aandacht voor de positieve aspecten.

Dat laatste kan met de in het boek besproken ‘vierledige positieve-energiestrategie’. De vier onderdelen

zijn: voor jezelf zorgen, je bevrijden van oude patronen, momenten van vertrouwelijkheid en intimiteit creëren en niets zeggen of doen wat de relatie kan schaden. Het gaat daarbij niet om een uitputtend programma, maar om kleine dingen. Voor jezelf zorgen kan betekenen dat je tijd neemt voor een bad of een wandeling. Intimiteit creëren kan simpel door samen onder de douche te gaan of elkaar af en toe een knuffel te geven – niet meer dan een kort ‘hé, ik zie je, ik hoor je, ik ben blij met je’.

Training Van single naar samen
Training

Training Van single naar samen

  • Leer wat je valkuilen zijn in de liefde
  • Ontdek welk relatietype je bent
  • Kom erachter wat voor partner bij je past
Bekijk de training
Nu maar
79,-

De aanwijzingen in het boek zijn simpel en vaak nogal voor de hand liggend. Niettemin draait menig stel zich zo vast dat wat voor de hand ligt, buiten zicht is geraakt. Daarom: als u denkt wat tips te kunnen gebruiken, neem dan toch nog een paar uurtjes van de schaarse vrije tijd af om Tijd voor elkaar te lezen. Het zou wel eens kunnen lonen.

Mira Kirshenbaum,Tijd voor elkaar, Archipel, € 16,95