De griepfeestjes bleken een broodjeaapÂverhaal, de levensbedreigende pandemie een mild wintergriepje – en zo ging het verhaal als een nachtkaars uit. Maar het bracht me wel op een idee.
Want niet alleen griep, ook geluk verspreidt zich als een virus, blijkt uit recent onderzoek. Twee Amerikaanse sociale wetenschappers toonden aan dat levensgeluk niet netjes verdeeld is over de bevolking: gelukkige mensen zijn vaker bevriend met andere tevreden types dan met sombere. Met een vrolijke vriend in je netwerk stijgt je eigen kans op geluk met 15 procent. En dat werkt door tot in de derde graad: zelfs vrienden van vrienden van vrienden beïnvloeden je geluksniveau.
Onderzoeker James Fowler trok er zelf ook zijn conclusies uit: hij zet tegenwoordig elke dag een vrolijk muziekje op in de auto, zodat hij in een goede stemming thuiskomt. Omdat hij weet dat zijn gezinsleden dat ook weer doorgeven.
Ik herinnerde me die griepfeestjes, en dacht: zullen we geluksfeestjes gaan organiseren? Ik zag de Beurs van Berlage voor me, tot de nok toe gevuld met stralende mensen. Je wordt er hartelijk ontvangen door enthousiaste vrienden in spe, die oprecht blij zijn dat je er bent. Er is een doorlopende diavoorstelling van gelukkige jeugdherinneringen. Ongelukkige mensen mogen gratis naar binnen, tot een bepaald quotum. En dan gaan we elkaar besmetten. Geluk is aantoonbaar besmettelijker dan ellende, dus als we maar een limiet stellen aan het aantal entreekaartjes voor ongelukkigen, dan komt dat wel goed.
Maar het kan nog simpeler, ontdekte ik toen ik verder las. Hoe closer de relatie tussen twee mensen namelijk is, hoe groter de kans dat ze gedrag en gevoelens overdragen. Goeie vrienden besmetten elkaar eerder dan vage kennissen. We hoeven de Beurs dus niet af te huren: u mag zelf een fijn feestje geven, deze maand.
Help uw vrienden de winter door. Besmet ze met geluk.