Geluksmeter

Saskia Langenberg (31): ‘Over het algemeen ben ik een vrij stabiel persoon. Ik ben niet iemand die het ene moment heel depri is en het volgende moment helemaal uit haar dak gaat. De week voor de bruiloft was ik emotioneler dan normaal, vooral naarmate de huwelijksdag dichterbij kwam.

Een bruiloft is een hoop geregel. En omdat we allebei een baan hebben, leverde dat soms stress op. Trouwlocaties bezoeken, cadeautjes kopen voor de ceremoniemeesters, een boeket regelen, menukaartjes maken – het zouden allemaal leuke dingen moeten zijn, maar het voelde deze week soms alsof we een to-do-lijst afwerkten.

Een dieptepunt was toen ik onze trouwauto, een oldtimer, naar de garage moest rijden om hem in de was te laten zetten. Dat ding is lastig te besturen, omdat gas en rem zo dicht op elkaar zitten. Daardoor trapte ik telkens op het verkeerde pedaal. Ik vond het doodeng om erin te rijden. Toen ik uiteindelijk bij de garage aankwam, bleek er niemand te zijn en moest ik het hele stuk weer terugrijden.

De vrijdagmiddag voor het diner dat we voor vrienden en familie hadden georganiseerd, had ik het idee dat we in tijdnood kwamen. We moesten het restaurant nog versieren, en daarna weer

naar huis om te douchen en ons te verkleden. Maar er waren net zoveel hoogtepunten. Bijvoorbeeld toen Joost en ik hele vrolijke muziek hadden uitgezocht voor de bruiloft en we ’s avonds onze danspassen oefenden.

Ik vind het huwelijk een verdieping van je ­relatie. Die verdieping voel ik sinds Joost me ten huwelijk vroeg. Trouwen betekent voor mij: je liefde voor elkaar heel bewust uitspreken, in aanwezigheid van de mensen die je dierbaar zijn.

De ochtend voor de ceremonie toen mijn haar en make-up net waren gedaan, was ik nog een beetje gespannen. “Nu gaat het toch echt beginnen,” dacht ik. Maar vanaf het moment dat we bij de Domtoren aankwamen, maakte de gespannenheid plaats voor het echte blije gevoel. Het klinkt misschien cliché, maar ik geef mijn trouwdag een tien. Het was echt de mooiste dag van mijn leven, al weet ik natuurlijk niet wat er nog meer op mijn pad komt.’

Maakt trouwen gelukkig?

Mannen en vrouwen met een intieme relatie zijn gelukkiger dan anderen, blijkt uit een onderzoek van Cornell University vorig jaar. Getrouwde mensen scoren het hoogst op de geluksschaal. Op de tweede plaats volgen paren die samenwonen en de derde plek is voor stellen die een vaste relatie hebben.

Toch is het niet het huwelijk zelf dat gelukkig maakt, blijkt uit een geluksonderzoek onder 24.000 mensen dat in 2003 gepresenteerd werd. Uit de vijftien jaar durende studie bleek dat mensen gemiddeld genomen na hun huwelijk nauwelijks gelukkiger waren dan ervoor. Kennelijk zijn mensen die in het huwelijksbootje stappen gewoon gelukkiger dan anderen.

Tussen gezondheid en het huwelijk is ook een positief verband. Zo deed het Amerikaanse Centre for Disease Control in 2004 onderzoek onder 127.000 Amerikanen. Wat bleek? Getrouwde mensen roken en drinken minder, en hebben minder last van rug- of hoofdpijn. Wel lijden vooral getrouwde mannen vaker aan overgewicht.

Uit een ander recent onderzoek blijkt dat mensen die depressief zijn het meest profiteren van een huwelijk. Als verklaring geven de onderzoekers dat zij meer te winnen hebben bij een huwelijk dan mensen die al gelukkig zijn.[/wpgpremiumcontent]