7 redenen om op vakantie te gaan

  • 735 woorden
  • leestijd is
  • 4 minuten
  • Foto: getty images
Op vakantie gaan, doet ons goed. We zijn dan gelukkiger, gezonder, meer ontspannen, energieker en tevredener dan wanneer we gewoon thuis blijven. 7 redenen op reis te gaan.

1. Vakantie geeft rust
Vakantie is een tijdelijke verlossing van verplichtingen van werk of studie. Voor die paar weken in het jaar gaat er geen wekker, is er geen huiswerk, geen hijgende baas in je nek, geen uitzicht op die muur die nog geschilderd moet. In plaats daarvan heb je alle tijd om naar de horizon te staren, naar een fluitende vogel te luisteren, twee uur de krant te lezen en net zo lang te lunchen als je wilt.

Artikel

Zo ga je uitgerust op reis

Begin op tijd met nee zeggen. Je gaat met vakantie; dat wil niet zeggen dat je je vooraf uit de naa...

Lees verder

2. Buitenlucht is gezond
Op een doorsnee werkdag zijn we gemiddeld een klein halfuurtje buiten, maar op vakantie liggen we uren te soezen op het strand, slenteren door steegjes, struinen door de bossen en suizen van besneeuwde bergen. En dat heeft positieve effecten op ons humeur en onze gezondheid, is inmiddels gebleken uit grote stapels onderzoek. Alleen al het zien van groen werkt stressverlagend. Door de grote hoeveelheid daglicht die we vangen voelen we ons vrolijker en slapen we beter. En ook de extra dosis vitamine D die de zon ons geeft, heeft heilzame effecten voor lichaam en geest.

3. Lekker je eigen leven bepalen
Het gevoel van vrijheid, dat je zelf aan het roer staat van je leven en zelf keuzes kunt maken, is volgens psychologen een van onze basisbehoeften. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat een gevoel van autonomie positief werkt op ons functioneren en welzijn, en een gebrek aan autonomie verband houdt met ziekte en psychische stoornissen.
Omgevingen die autonomie dwarsbomen hebben typische kenmerken als deadlines, beloningen, gecontroleerd worden, bevelen en richtlijnen: kenmerken waar je vaak niet onderuit komt in je werk of studie. Maar tijdens de vakantie komt die sterke behoefte om je eigen leven te bepalen eindelijk tot haar recht. Wil je links of rechts, ga je kanoën of een boek lezen, sta je op met de eerste zonnestralen of slaap je een gat in de dag? Natuurlijk moet je soms onderhandelen met reisgenoten over hoe je die dag invult, maar alleen al het gevoel dat je keuzes hebt, werkt heilzaam.

4. Tijd voor een goed gesprek
Uit de steeds groter wordende berg geluksonderzoek komt steevast één factor naar voren die ons blij maakt: andere mensen. Om te overleven zijn we lang afhankelijk geweest van andere mensen, om samen te werken bij de jacht, voor bescherming, om voedsel te delen en om onze kwetsbare mensenbaby’s groot te kunnen brengen. Onze hele psyche is daarom ingesteld op sociaal contact.

We voelen ons veilig en gelukkig wanneer we in gezelschap zijn van de mensen om wie we geven. En op vakantie hebben we daar meer gelegenheid voor. We praten dan meer met elkaar, en beoordelen de kwaliteit van onze gesprekken positiever dan die in ons werkende bestaan, blijkt uit onderzoek door psychologe De Bloom. Ook stelde ze vast dat hoe meer tijd mensen tijdens hun vakantie besteden aan gesprekken met hun partner, des te gezonder en gelukkiger ze zich voelen.

5. Even iemand anders zijn
In de vakantie ben je even helemaal weg van je familie, je cultuur en de verwachtingen van je omgeving. Dat schept de mogelijkheid om kortstondig iemand anders te zijn dan je degelijke, verstandige, alledaagse zelf. Dit verlangen is het duidelijkst terug te zien in het soort vakanties dat jongeren vaak kiezen: vakanties waarin ze uitgebreid kunnen experimenteren met alcohol, relaties en seks, zonder er thuis op aangekeken te worden, of hun schare vakantievlammen nog tegen te hoeven komen.

Naar een geweldig leven

In 3 stappen naar je droombaan

  • Ontwikkeld met 365 dagen succesvol
  • Krachtige training die je écht helpt
  • Meer energie en inspiratie

bekijk de training
Nu maar
€ 95,-

6. Je eigenwaarde opkrikken
Met reizen kunnen we onze eigenwaarde opkrikken, schrijft de Amerikaanse sociaal psycholoog Michael Brein – die zich verdiept in de psychologie van het reizen – op zijn website. ‘We stijgen even uit boven het alledaagse. De meesten van ons leven een doorsnee leven. Reizen geeft ons de kans om dat imago op te leuken en onszelf te zien als een avontuurlijk persoon, zowel in onze eigen ogen als naar de buitenwereld toe.’

7. Meer zelfkennis
Je leert jezelf tijdens de vakantie op heel andere manieren kennen, doordat je jezelf blootstelt aan allerlei nieuwe situaties, aldus sociaal psycholoog Brein. Op het moment zelf is het soms vervelend of eng om buiten je veilige zones te treden, maar juist het overwinnen van moeilijke situaties geeft ons een geweldig gevoel dat we dingen kunnen, en dat geeft de meest intense ervaringen én herinneringen achteraf. Op de kaart ontcijferen waar je naartoe moet, die zwarte piste nemen en merken dat het lukt, onderhandelen op de Turkse markt, in je beste Spaans naar de weg vragen.

Lees door via 100% Digitaal

  • Toegang tot álle online artikelen
  • Altijd het nieuwste magazine
  • Korting op onze trainingen
Al vanaf €4,- per maand!
Al abonnee? Log in
auteur

Janneke Gieles

Werken op de redactie Psychologie Magazine is alsof ik nog steeds psychologie studeer, maar dan leuker en diepgaander. Steeds weer een ander onderwerp uitpluizen, speuren naar nieuw interessant onderzoek, praten met onderzoekers en auteurs over hun ideeën, en lekker filosoferen en eigen ervaringen uitwisselen met collega’s.

» profiel van Janneke Gieles

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Vakantiestress

'Reizen voor plezier! o Droombeeld! o Hersenschim! Weten dan zo weinig mensen dat reizen zo moeilijk...

Lees verder
Artikel

Scandinavische FlauwekØL

Met hun pure natuur, knusse huisjes en goede kinderopvang lijken onze noorderburen het geluk te hebb...

Lees verder
Artikel

Een ruzie-vrije vakantie

Lees verder
Artikel

Ruimte in uw hoofd

Lees verder
Column

Column: Simpelweg kamperen

Lees verder
Artikel

Onthechten doe je zo

Lees verder
Artikel

Vakantie-ergernissen en hoe je ermee omgaat

Lees verder
Artikel

Stilte in je hoofd

Lees verder