5 tips voor emotionele stabiliteit

Nerveus, bang om fouten te maken, snel gestrest: het valt niet mee om ‘een neuroot’ te zijn. Maar in de loop van je leven kun je wel emotioneel stabieler worden. Tips voor neuroten.

cijfer eenInvesteer in je carrière
Vanuit de positieve psychologie krijgen mensen vaak het advies zich minder op hun werk te richten. Voor mensen met (veel) neurotische trekjes geldt het tegenovergestelde, zegt psychiater Bertus Jeronimus. ‘Een leuke baan en status zijn bijzonder belangrijk voor hen. Het geeft ze de vastigheid en erkenning waar ze naar verlangen.’

cijfer tweeDurf beslissingen te nemen
Wie van nature angstig en bezorgd is, heeft de neiging alles bij het oude te laten. Maar de mooie dingen in het leven komen niet vanzelf. Een nieuwe baan vinden, een andere opleiding doen, meer vrienden zoeken of betere woonruimte zoeken: allemaal eng, maar ze leveren ook veel op. Dit soort grote stappen kan je geluk langdurig vergroten.

cijfer drieOnderzoek jezelf
Als je weet wat je zwakke punten zijn kun je de invloed hiervan kleiner maken. Ontdek ze door bijvoorbeeld een dagboek bij te houden op www.hoegekisnederland.nl. Na dertig dagen krijg je een overzicht van je eigen gevoelsleven.

cijfer vierMaak het jezelf makkelijk
Voorkom negatieve prikkels bij dingen die niet levensbepalend zijn. Vind je reizen stressvol? Boek dan vooraf en zoek niet pas bij aankomst een hotel. Vind je het moeilijk om op een feestje met onbekenden te praten, ga dan in de keuken helpen. Zo maak je van een stresssituatie een positieve gebeurtenis.

cijfer vijfOnderhoud een stevig sociaal netwerk
Familie en vrienden kunnen je in moeilijke tijden steun en hulp bieden, wat voor mensen met neurotische trekjes extra belangrijk is. Wees dus zuinig op je dierbaren, zeker als je iemand die snel boos wordt en vaak ruzie maakt.

auteur

Floor Bal

» profiel van Floor Bal

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Ik ben onzeker en pieker te veel

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Kort

Zo krijg jij meer moed

We hebben allemaal wel iets wat we graag zouden willen, maar niet durven. Dat kan van alles zijn: je...

Lees verder
Advies

Hoe stop ik de stroom van deprimerende gedachten?

Lees verder
Advies

Elke nacht lig ik urenlang wakker

Lees verder
Advies

Ik wil minder piekeren

Lees verder
Artikel

Piekeren is prima

Lees verder
Advies

Ik ben introvert, hooggevoelig en een piekeraar

Lees verder
Advies

Ik heb geen tijd om te piekeren

Lees verder