1. Investeer in je carrière

Vanuit de positieve psychologie krijgen mensen vaak het advies zich minder op hun werk te richten. Voor mensen met (veel) neurotische trekjes geldt het tegenovergestelde, zegt psychiater Bertus Jeronimus. ‘Een leuke baan en status zijn bijzonder belangrijk voor hen. Het geeft ze de vastigheid en erkenning waar ze naar verlangen.’

Training Stoppen met piekeren
Training

Training Stoppen met piekeren

  • Inzicht in eigen denkgewoontes
  • Extra tips voor nachtelijk piekeren
  • Inclusief stappenplan voor het nemen van beslissingen
Bekijk de training
Nu maar
79,-

2. Durf beslissingen te nemen

Wie van nature angstig en bezorgd is, heeft de neiging alles bij het oude te laten. Maar de mooie dingen in het leven komen niet vanzelf. Een nieuwe baan vinden, een andere opleiding doen, meer vrienden zoeken of betere woonruimte zoeken: allemaal eng, maar ze leveren ook veel op. Dit soort grote stappen kan je geluk langdurig vergroten.

3. Onderzoek jezelf

Als je weet wat je zwakke punten zijn kun je de invloed hiervan kleiner maken. Ontdek ze door bijvoorbeeld een dagboek bij te houden op www.hoegekisnederland.nl. Na dertig dagen krijg je een overzicht van je eigen gevoelsleven.

4. Maak het jezelf makkelijk

Voorkom negatieve prikkels bij dingen die niet levensbepalend zijn. Vind je reizen stressvol? Boek dan vooraf en zoek niet pas bij aankomst een hotel. Vind je het moeilijk om op een feestje met onbekenden te praten, ga dan in de keuken helpen. Zo maak je van een stresssituatie een positieve gebeurtenis.

5. Onderhoud een stevig sociaal netwerk

Familie en vrienden kunnen je in moeilijke tijden steun en hulp bieden, wat voor mensen met neurotische trekjes extra belangrijk is. Wees dus zuinig op je dierbaren, zeker als je iemand bent die snel boos wordt en vaak ruzie maakt.