De vraag

Zal ik mijn rijbewijs ooit halen?

Beste Jan van den Berg,
Een jaar of tien geleden ben ik gestopt met rijlessen, na vier keer gezakt te zijn. Sinds anderhalfjaar ben ik weer begonnen, zonder veel succes. Ik ga maar langzaam vooruit en blijf zenuwachtig voor iedere les. Als ik alleen maar aan het examen denk, krijg ik buikpijn. Soms denk ik dat ik gewoon het ‘rij-gen’ mis, als zoiets tenminste bestaat.

Ik heb nu wel een goede rij-instructeur. Een oudere man met veel ervaring, die veel kneusjes toch aan een rijbewijs heeft geholpen. Je schijnt positief te moeten denken, maar toch denk ik stiekem: ik zal het nooit halen, ik ben er niet voor geschikt en als ik het toch zou halen, dan loopt het slecht af, want dan veroorzaak ik een verschrikkelijk ongeluk.

Ik blijf met de rijlessen telkens dezelfde fouten maken en vooral op de snelweg krijg ik klamme handen van ellende. Ik heb lessen van anderhalfuur, eenmaal in de week. Is het verstandig om nog extra dingen te doen en zo ja, wat? Want hoe dan ook, het is toch wel erg handig om een rijbewijs te hebben. O ja, volgens mijn instructeur heb ik een behoorlijke onhandigheidsfactor en ben ik geneigd overal te hard op af te rijden. Ik ben veertig jaar oud. Afsluitend: wat kan ik nog doen om ooit dat papier te halen?

Jo


Het advies

Jan van den Berg

Beste Jo,
Indien uw rijkwaliteiten, buiten de mislukte examenpogingen om, voldoende zijn bevonden, is het te vroeg om de inspanningen voor het roze papiertje te staken. Sommige mensen kunnen gewoon moeilijk het examen halen door terugkerende faalangst. In samenspraak met de huisarts adviseer ik mensen wel eens om te vragen naar een bètablokker als bijvoorbeeld propranolol. Hiermee kun je zonder veel bijwerkingen rustiger blijven tijdens het rij-examen.

Bespreek met de huisarts eerst de mogelijkheid om de medicatie en dosering een paar keer uit te testen tijdens een gewone routineles. Propranolol maakt je veelal minder zenuwachtig en werkt in de regel niet versuffend. U zou ook een aangepast rij-examen aan kunnen vragen bij het CBR, zodat u meer ontspannen examen kunt doen en meer tijd krijgt om blijk te geven van uw kwaliteiten.

Mocht echter uw onhandigheid erg groot zijn, bespreek dan open en eerlijk met uw instructeur of hij het verstandig vindt dat u doorgaat. Bij zeer ernstige gedragsproblemen is het soms zonde van de moeite, tijd, geld en om door te gaan met autorijden en niet verstandig in verband met de veiligheid. In dit laatste geval gaat het vooral om impulsief gedrag of voortdurend niet adequaat waarnemen en onveilig gedragen.

vriendelijke groet,
Jan van den BergJan van den Berg

Psycholoog Jan van den Berg is werkzaam bij het Angstbehandelcentrum IPZO. Het IPZO is gevestigd in Nijmegen, Den Bosch, Rotterdam, Nieuwegein, Bussum en Rotterdam. Vergoeding van de psycholoog is mogelijk vanuit de basisverzekering. Rijangst wordt veelal aangepakt in combinatie met een gespecialiseerde rijangst-coach.

Bekijk profiel

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Ik (55) durf opeens niet meer hard te rijden

Lees verder
Advies

Ik (55) durf opeens niet meer hard te rijden

Lees verder
Interview

Schrijver Saskia de Coster: ‘Mijn ontrouw is een enorme fo...

Als niet-biologische moeder voelde de Vlaamse schrijfster Saskia De Coster (43) zich de mindere, een...
Lees verder
Interview

Schrijver Saskia de Coster: ‘Mijn ontrouw is een enorme fo...

Als niet-biologische moeder voelde de Vlaamse schrijfster Saskia De Coster (43) zich de mindere, een...
Lees verder
Advies

Ik wil af van mijn tunnelangst

Lees verder
Advies

Bang voor onbekende routes en in het donker rijden

Lees verder
Artikel

Hoeveel adem heb ik nog?

Gevangen zitten in een auto die een kanaal in is gereden, worstelend met de gordel terwijl het donke...
Lees verder
Advies

Sinds het ongeluk rijd ik niet meer

Lees verder
Kort

Cursus tegen rijangst: “Niet in het stuur knijpen̶...

Redacteur Anne Pek neemt rijles tegen rijangst
Lees verder
Artikel

Van angsthaas tot ‘Queen of the Road’

Elke maand doet Psychologie Magazine een training op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.
Lees verder