Overlap hooggevoelige persoonlijkheid en chronisch vermoeidheidsyndroom?

Sinds kort heb ik ontdekt dat ik ook HSP-er (hooggevoelige persoonlijkheid) ben. Ik ervaar dit trouwens in mijn vakgebied verpleging alleen maar als een meerwaarde! Is er een verband te leggen met de ziekte ME/CVS (het chronisch vermoeidheidsyndroom)? Bij voorbaat dank.

Ons advies

 

Wat fijn dat je de meerwaarde van het hooggevoelig zijn zo kunt ervaren en benutten. Daar zullen je patiënten veel plezier van hebben!

Ik heb nog niet vernomen dat er wetenschappelijk onderzoek is gedaan over het verband tussen hooggevoeligheid en ME/CVS. Ik zou het fijn vinden als dat eens een keer zou gebeuren. Vanuit mijn eigen waarneming heb ik sterk het idee dat dit verband er in veel gevallen wel is.

Veel mensen hebben helemaal niet in de gaten wat voor een gevoelig zenuwstelsel ze hebben. En we leven in een maatschappij waarin dat zenuwstelsel voortdurend geprikkeld en uitgedaagd wordt. Daardoor leiden ze een leven dat niet voor hen geschikt is en plegen ze continu roofbouw op zichzelf. Ze leven in een chronische staat van overprikkeling, wat tot allerlei gezondheidsklachten kan leiden.

Expert

Marian van den Beuken

Expert hooggevoeligheid

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Pijn is persoonlijk

In overleg stellen psycholoog en arts samen een behandelplan op: 'Pijn is subjectief en de aanpak ve...

Lees verder
Kort

Vieze neus

Vanaf ons 5de volgen we ook onze neus wanneer we emotionele beslissingen nemen.

Lees verder
Artikel

‘Ik heb geproefd hoe wezenlijk het leven is’

Lees verder
Advies

Na medische afkeuring mis ik een doel in mijn leven

Lees verder
Artikel

Irma Verdonck-de Leeuw: ‘Kanker laat je nooit meer los’

Lees verder