Geef je loopbaan vleugels

Bij het vinden van een baan, kun je allerlei soorten bemiddelaars inschakelen. Jack van Minden houdt ze tegen het licht.

Werk

Wie in een neergaande economie een baan zoekt, verwacht niet dat de headhunter belt. Integendeel: de meeste mensen speuren zelf, zoeken de juiste personeelsadvertenties, kijken in vacaturebanken of sturen een open sollicitatie naar een bedrijf of organisatie waar ze graag willen werken. Maar het kan ook anders. Voor de functies boven de € 25.000 staat een leger arbeidsbemiddelaars voor u klaar: van wervings- en selectiebureaus tot en met headhunters. Ruim een op de vier hoogopgeleiden schakelt een wervingsbureau in voor de speurtocht naar de nieuwe baan.

Voor mensen die gebruik willen maken van die arbeidsbemiddelaars, heeft psycholoog Jack van Minden Alles over headhunters geschreven. De titel van het boek is enigszins misleidend, omdat het niet alleen gaat over headhunters die bemiddelen voor topfuncties, maar ook over wervings- en selectiebureaus die tegenwoordig ook bemiddelen voor hogere functies. En dat is maar goed ook, want ‘de echte headhunter komt pas zijn bed uit bij functies die minstens een euroton opleveren’, schrijft Van Minden.

De auteur, eigenaar van adviesbureau Psycom in Amstelveen, heeft eigenlijk niet veel op met headhunters. Hij belicht uitgebreid het imago van de branche, en laat zich behalve kritisch – 80 procent van de opdrachtgevers heeft negatieve ervaringen met headhunters – vooral smalend en

Log in om verder te lezen.
auteur

Suzanne Weusten

» profiel van Suzanne Weusten

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Bestaat er nog privacy?

'Gewoon doorgaan met leven.' In het kader van de kunsttentoonstelling Panorama 2000 (5 juni tot 3 ok...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Kort

Zo help je een kind met vliegangst

Steeds vaker zoeken ouders hulp om kinderen van vliegangst af te helpen, zegt psycholoog Lucas van G...

Lees verder
Advies

Hoe presenteer 
ik me zelf?

Lees verder
Advies

Ik zorg expres dat mijn RSI niet overgaat

Lees verder
Artikel

De lastige dertiger

Lees verder
Artikel

Zo pak je je werksituatie aan

Lees verder
Artikel

Feedback op het werk

Lees verder
Artikel

Werk je te hard?

Lees verder