Je loopbaan als rollenspel

De ene marketingmanager is de andere niet. Want de een is meer een ‘bestuurder’, de ander een ‘inspirator’. Volgens hoogleraar Hans Hoekstra nemen we allemaal, bewust of onbewust, zulke rollen aan op ons werk. Hoe meer rollen je in de vingers hebt, des te beter voor je werkplezier, waardering en salaris.

Je hebt met zorg je studie gekozen, en daarna met zorg een baan gezocht. Het werk ligt je, je houdt van je vak. Maar toch – nu je er alweer een aantal jaar in meedraait, begint het te kriebelen. Als het niet zo vreselijk klonk, zou je zeggen: de uitdaging is eraf. Wat nu?

‘Zorg dat je meer loopbaanrollen verwerft,’ zegt hoogleraar Hans Hoekstra. ‘Waarschijnlijk heb je er te weinig. Voor langdurig plezier in je werk moet je er minstens twee of drie op je repertoire hebben. Hoe meer je er hebt, hoe groter je arbeidsvreugde en je marktwaarde.’

Hans Hoekstra is hoogleraar Personeelspsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en senioradviseur research bij adviesbureau gitp. Sinds een paar jaar doet hij onderzoek naar de manier waarop de loopbanen van hogeropgeleiden in Nederland zich ontwikkelen. Onlangs introduceerde hij het concept van ‘loopbaanrollen’. Het idee daarachter is dat we allemaal ons werk nét even anders doen dan onze voorgangers of directe collega’s; iedereen geeft binnen bepaalde grenzen zelf invulling aan zijn of haar functie. De manier waarop je dat doet, wordt deels bepaald door je persoonlijkheid en deels door je werkervaring, en vormt vaak een rode draad in je loopbaan.

Zo kan

Log in om verder te lezen.
auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Kort

‘Sorry jongens, geen feestje’

Moet je je collega’s op het laatste moment vertellen dat de zomerbarbecue niet doorgaat? Hoed je d...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Verhaal

Dit zeggen experts over digitaal opvoeden

Smartphones, tablets en games zijn niet meer weg te denken uit het leven van onze kinderen. Wat is d...

Lees verder
Kort

Korte werkweek, heel betrokken

Lees verder
Kort

Irritante kantoortuingeluiden

Lees verder
Column

Het juiste tempo

Lees verder
Artikel

Fouten op het werk

Lees verder
Artikel

Blunders op de eerste werkdag

Lees verder
Advies

Mijn collega speelt de baas

Lees verder