De vraag

Kunnen mannen met autisme ook narcistische trekjes hebben?

Mijn vriend heeft autisme en hij lijkt een narcistisch trekje te hebben. Als ik ziek ben komt hij moe thuis en kan ik alles zelf doen. Hoe kan ik hiermee omgaan? Kunnen mannen met autisme ook narcistische trekjes hebben? En een aanvullende vraag: worden er ook wel eens mensen met autisme aangezien voor narcisten?

Het advies

Expert

Els Blijd-Hoogewys

Autisme

Autisme kan op narcisme lijken, terwijl dat niet zo is. Er zijn inderdaad mensen die daardoor foutief een narcistische persoonlijkheidsstoornis gediagnosticeerd hebben gekregen, terwijl er eigenlijk sprake is van een autismespectrumstoornis. Echter, beide psychiatrische beelden kunnen ook samen voorkomen.

Als we deze twee beelden even naast elkaar zetten, dan zien we dat er met name overlap bestaat op het vlak van egocentrisme, het op zichzelf gericht zijn en het functioneel gebruiken van anderen. Bij mensen met narcisme komt dit vanuit een opgeblazen gevoel van eigen belangrijkheid. Bij mensen met autisme komt dit vanuit onder andere een onvermogen zich goed te verplaatsen in anderen.

Dat een partner met autisme niet zo snel bijspringt als de ander ziek is, hoor ik wel vaker. Mensen met autisme zien niet altijd dat er iets aan de hand is, ook al is dat voor omstanders wel duidelijk. Veel communicatie is immers non-verbaal en dit wordt minder goed opgepikt door mensen met autisme. Daar moet de niet-autistische partner dus duidelijker in communiceren. Maar dat is nog geen garantie voor succes. Want mensen met autisme weten vervolgens niet altijd wat ze dan moeten doen. Wat wordt er verwacht? Dus een duidelijke instructie is ook gewenst. Maar … soms kost dat teveel energie, want het ‘in het normale leven’ meedraaien overdag is al genoeg geweest voor de persoon met autisme. Dat kan moeilijk te verdragen zijn. Kan hij niet één keer wel helpen?

Bespreek op een rustig moment met elkaar hoe jullie met dergelijke situaties om kunnen gaan. Denk ook aan het eventueel inschakelen van andere hulp. Het boek ‘ASS bij je man, wat dan?’, wat ik samen met Anja Talboom heb geschreven, kan je daarbij helpen. Ook het af en toe luchten van je hart bij lotgenoten, kan prettig zijn.

 

 

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Mijn autistische puber wil niet praten

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Interview

Fara Bellinga: ‘Herinneringen vastleggen vind ik zo waardevol’

Fara (30) en Daniel Bellinga (39) zijn ouders van Luan (6), Lucilla (4) en Luxy (1). Elke ochtend om...

Lees verder
Artikel

Wat als je partner Asperger heeft?

Lees verder
Interview

Hoe ik mijn zoon met autisme ging begrijpen

Lees verder
Artikel

De eenzame narcist

Lees verder
Verhaal

Een ster word je zo

Lees verder
Advies

De discussies over opdrachten en verboden zijn slopend

Lees verder
Artikel

Liever een mongool dan een autist

Lees verder