Kunnen mannen met autisme ook narcistische trekjes hebben?

Mijn vriend heeft autisme en hij lijkt een narcistisch trekje te hebben. Als ik ziek ben komt hij moe thuis en kan ik alles zelf doen. Hoe kan ik hiermee omgaan? Kunnen mannen met autisme ook narcistische trekjes hebben? En een aanvullende vraag: worden er ook wel eens mensen met autisme aangezien voor narcisten?

Ons advies

Autisme kan op narcisme lijken, terwijl dat niet zo is. Er zijn inderdaad mensen die daardoor foutief een narcistische persoonlijkheidsstoornis gediagnosticeerd hebben gekregen, terwijl er eigenlijk sprake is van een autismespectrumstoornis. Echter, beide psychiatrische beelden kunnen ook samen voorkomen.

Als we deze twee beelden even naast elkaar zetten, dan zien we dat er met name overlap bestaat op het vlak van egocentrisme, het op zichzelf gericht zijn en het functioneel gebruiken van anderen. Bij mensen met narcisme komt dit vanuit een opgeblazen gevoel van eigen belangrijkheid. Bij mensen met autisme komt dit vanuit onder andere een onvermogen zich goed te verplaatsen in anderen.

Dat een partner met autisme niet zo snel bijspringt als de ander ziek is, hoor ik wel vaker. Mensen met autisme zien niet altijd dat er iets aan de hand is, ook al is dat voor omstanders wel duidelijk. Veel communicatie is immers non-verbaal en dit wordt minder goed opgepikt door mensen met autisme. Daar moet de niet-autistische partner dus duidelijker in communiceren. Maar dat is nog geen garantie voor succes. Want mensen met autisme weten vervolgens niet altijd wat ze dan moeten doen. Wat wordt er verwacht? Dus een duidelijke instructie is ook gewenst. Maar … soms kost dat teveel energie, want het ‘in het normale leven’ meedraaien overdag is al genoeg geweest voor de persoon met autisme. Dat kan moeilijk te verdragen zijn. Kan hij niet één keer wel helpen?

Bespreek op een rustig moment met elkaar hoe jullie met dergelijke situaties om kunnen gaan. Denk ook aan het eventueel inschakelen van andere hulp. Het boek ‘ASS bij je man, wat dan?’, wat ik samen met Anja Talboom heb geschreven, kan je daarbij helpen. Ook het af en toe luchten van je hart bij lotgenoten, kan prettig zijn.

 

 

Expert

Els Blijd-Hoogewys

Autisme

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Kinderen van autisten

Lees verder
Branded content

Geen fotomodel, toch verpletterend

Met deze wetenschappelijk bewezen schoonheidstips ben je onweerstaanbaar.

Lees verder
Advies

Is narcisme erfelijk?

Lees verder
Verhaal

Een ster word je zo

Lees verder
Artikel

Verschillende hersenen?

Lees verder
Verhaal

Het leven van Eva, als je kind veel te vroeg geboren wordt

Lees verder
Advies

Ben je narcistisch als je verliefd wordt op narcisten?

Lees verder
Artikel

BBC-documentaire: Autistische kinderen op school

Lees verder
Artikel

Autist speelt als baby al anders

Lees verder