De vraag

Is anale seks altijd pijnlijk?

Hoi Gertjan,
Eerst wil ik je complimenteren met wat reacties die ik zojuist heb gelezen: wat een meerwaarde voor de betrokkenen en alle andere lezers. Ten tweede doe ik nu voor het eerst in mijn leven iets anoniems op het net: ik vind het voor mezelf een te groot taboe om er eerlijk mijn naam bij te zetten…

Op zichzelf vormt mijn vraag niet een echt groot probleem, maar ik vraag het me wel al tijden af. Kun jij me uitleggen of mensen schade kunnen oplopen door anale seks? Ik vraag mij af of bijvoorbeeld aambeien of wondjes veelvoorkomend zijn. Is en blijft het niet altijd pijnlijk? En zit er ook niet een veel groter machtscomponent in dan bij ‘gewone’ (vaginale) seks?

Dank alvast voor je aandacht en reactie.

Greet

Het advies

Expert

Gertjan van Zessen

Seksuologie

Beste Greet,
Dank voor je aardige woorden! Met betrekking tot je vraag naar anale seks: dat kan op vele manieren en de hamvraag is of jullie het beiden prettig vinden. De sluitspier is van nature schrikachtig, je moet hem behoedzaam behandelen en vooral niets onverwachts doen. Naast schrikkerig is hij uitermate flexibel. Begin met de vingers, gebruik veel glijmiddel en stop onmiddellijk als het zeer doet.

Anale gemeenschap is heel goed mogelijk zonder pijn en zonder nadelige gevolgen. Veel mensen vinden een condoom dan wel zo prettig en ook dan is het devies: langzaam aan en rustig laten wennen. Gebruik ook dan veel glijmiddel (op waterbasis). Het wordt afgeraden om na anaal vingeren of gemeenschap de vagina aan te raken, je kunt er een bacteriologische infectie door oplopen. Als je wondjes hebt, gevoelig bent voor aambeien enzovoort, zegt het gezonde verstand om of extreem voorzichtig te zijn of ermee te stoppen.

Ik heb de indruk dat veel mensen het best leuk vinden om er eens mee te experimenteren, maar het ook relatief veel gedoe vinden (schoonmaken of spoelen vooraf, hygiëne, condoom) en dat niet heel veel stellen het als vast element in hun seksleven hebben. In onderzoek komt dat ook naar voren, om en nabij de tien procent van de heteroseksuelen zou soms of regelmatig anale seks bedrijven.

Er zijn ook studies die suggereren dat er in werkelijkheid veel meer ervaring is – een Texaanse gynaecoloog heeft er om verder onduidelijke redenen een project van gemaakt om zijn vrouwelijke patiënten herhaaldelijk te vragen of ze er ervaring mee hadden. Na doorvragen en nog eens doorvragen steeg het percentage tot boven de negentig. Kennelijk is het gedrag waar we liever niet over vertellen.

Het omgekeerde komt ook voor: er is een studie naar de besmettingsroute van hiv-geinfecteerde mannen. Een deel van hen hield vol dat ze géén anale seks met mannen hadden gehad – zij beweerden dat ze via orale seks besmet waren. Pas na zorgvuldig en geduldig doorvragen bleek dat de meesten van hen wel degelijk onbeschermde anale seks hadden gehad. De schaamte werkte hier de andere kant op.

Je vraag over macht werkt misschien ook wel twee kanten op. Iemand anaal penetreren kan machtig voelen, maar andersom geldt dat ook: je gaat samen toch een soort grens over, het is spannend en intiem tegelijk. En als je zelf ook een beetje extra macht wilt uitoefenen: bij hem zit vijf centimeter na binnenkomst, aan de buikzijde een walnoot-achtige knobbel: de prostaat. Voorzichtige massage daarvan wil ook nog wel eens wonderbaarlijke sensaties opleveren.

Met vriendelijke groet,
Gertjan van Zessen

Meer lezen over het thema liefde en seks.

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Ik ben liever bij mijn ex

Lees verder
Advies

Ik ben liever bij mijn ex

Lees verder
Branded content

Houd je brein gezond: start met studeren

Waar moet je rekening mee houden als je een opleiding gaat volgen? Drie vragen en antwoorden voor de...
Lees verder
Branded content

Houd je brein gezond: start met studeren

Waar moet je rekening mee houden als je een opleiding gaat volgen? Drie vragen en antwoorden voor de...
Lees verder
Column

Bij de relatiepsycholoog: ontkenning als basis van menig rel...

Elke maand een inkijkje in de praktijk van relatiepsycholoog Jean-Pierre van de Ven.
Lees verder
Column

Bij de relatiepsycholoog: ontkenning als basis van menig rel...

Elke maand een inkijkje in de praktijk van relatiepsycholoog Jean-Pierre van de Ven.
Lees verder
Verhaal

Hoogsensitief in de relatie – ben ik te lastig?

Zij is hoogsensitief, hij niet. Wat voor de man van journalist Merel van der Hoeven gezellig en rela...
Lees verder
Artikel

Macht smaakt naar meer: dit doet het met jou

Wie macht en status krijgt, wordt doelgerichter en slimmer. Maar ook egocentrischer en schijnheilige...
Lees verder
Artikel

Ssssssh, schatje…!

En wéér is er een filmpje waarin een jonge vrouw op straat veelvuldig wordt nagefloten, toegesist,...
Lees verder
Test

Hoe goed is jullie seksleven?

Vliegen de vonken er vanaf of is je seksleven ingedut? Doe de test en ontdek hoe hartstochtelijk je ...
Lees verder
Training

Van single naar samen

Single? Met deze online training vergroot je de kans op een succesvolle relatie.
Lees verder
Artikel

5 tips om de sleur in je relatie te doorbreken

Routine in relaties lijkt ineens in de mode. Opiniemakers prijzen sleur als pokon voor huwelijksgelu...
Lees verder