De vraag

Ik voel me vaak onzeker over mijn lichaam

Hallo Valerie,

Ik voel me vaak onzeker over mijn lichaam en dan specifiek over mijn buik en benen. Ik ben wel gaan sporten sinds een jaar, maar tot dusver zie ik zelf geen resultaat. Hierdoor voel ik me onzeker en ga ik meer snoepen. Dit snoepen doe ik voornamelijk als je me dan rot voel. Dit is weer niet handig voor de omvang van mijn buik. Maar hoe stop ik hier nu mee en hoe kan ik beter omgaan met onzekerheid over mijn lichaam? Mijn BMI en taille omvang zijn goed.

Vriendelijke groet, J.

Het advies

Expert

Valerie Kiel

Beste J.,

Jouw vraag is een goed voorbeeld hoe een problematisch eetgedrag en een negatief lichaamsbeeld elkaar in stand houden en er een vicieuze cirkel ontstaat. Veel van mijn cliënten zijn in dezelfde cirkel terechtgekomen. Om de cirkel te doorbreken kun je verschillende dingen doen.

Werken aan je eigenwaarde én eetgedrag

Je kunt aan je zelfwaarde werken, aan je eetgedrag of aan allebei. In mijn praktijk geef ik aan de laatste aanpak voorkeur. De focus ligt eerst op het normaliseren van het eetgedrag. Als het eetgedrag genormaliseerd is, verschuift de focus naar lichaamsacceptatie. In dezelfde orde van aanpak ga ik ook je vraag beantwoorden.

Wil je de kans vergroten dat het je lukt om zulke grote zaken als je eetgedrag of je gevoel van eigenwaarde succesvol te veranderen, zet dan in op ministappen! Zo zorg je voor vele kleine deelsuccessen die uiteindelijk tot échte veranderingen leiden.

In jouw geval betekent dat: Maak niet dezelfde fout die vele vrouwen maken en verlang jezelf om meteen met je emotie-eten te kunnen stoppen. Als je al jarenlang in moeilijke situaties op emotie-eten als strategie leunt, dan is het niet realistisch om van je te verwachten dat je daarmee van de een op de andere dag kunt stoppen. Er moet dus een tussenfase komen. Deze tussenfase heet ‘effectief emotioneel eten’ (EEE) en helpt je je eetgedrag weer te normaliseren.

Effectief emotioneel eten

EEE houdt in dat je aanvaardt dat je snoepgedrag jouw favoriete strategie is om met pijnlijke gevoelens over je lichaam om te gaan. Natuurlijk weet je dat er effectievere strategieën bestaan om met stresssituaties om te gaan. Maar deze zijn op dit moment nog niet haalbaar voor je (anders zou je ze immers nu al gebruiken).

Sta jezelf de komende tijd toe om te snoepen als je je niet goed voelt over je lichaam. (Even voor de duidelijkheid: de bedoeling is niet om meer dan normaal op je snoep-strategie te leunen!). EEE houdt verder in dat je tijdens een ‘snoepsessie’ heel bewust en met ongedeelde aandacht van je snoep geniet. Stiekem en gehaast of juist gemoedelijk op de bank tv-kijkend snoepen valt daar duidelijk niet onder!

EEE heeft grote voordelen: Ten eerste hoef je je niet langer meer schuldig te voelen tijdens ‘de daad’ zelf. Dat alleen al is een ontzettend bevrijdend gevoel. Daarnaast haal je je snoepgedrag ook uit de ‘illegaliteit’. Je hoeft je niet meer schuldig te voelen als iemand je tijdens het snoepen betrapt, want je doet immers niets dat verboden is. In tegendeel, je bent juist hard bezig om aan het normaliseren van je eetgedrag te werken! 😉 Doordat je met volle aandacht snoept, snoep je meestal minder en beperk je je calorieëninname.

Omgaan met onzekerheid over je lichaam

In de weken (en misschien zelfs maanden) dat je bezig bent EEE onder de knie te krijgen, kun je over andere manieren nadenken hoe je effectiever met negatieve over je lichaam kunt omgaan. Deenk bijvoorbeeld aan een vriendin bellen en vertellen dat je in een dip zit. Of een kopje thée zetten en allemaal opschrijven wat er tegenvalt, een rondje hard fietsen.

Er zijn oneindig veel mogelijkheden. Misschien vind je het leuk om hierover met een vriendin te brainstormen. Dan heb je meteen een partner in crime – maar dan voor de goeie zaak! Ook heb ik nog een boekentip voor je: “Eating the moment – 141 mindful practices to overcome overeating one meal at a time” van Pavel Somov.

Lichaamsacceptie

Wat het accepteren van je lichaam betreft wil ik je nog het volgende meegeven. Lichaamacceptatie is een vaardigheid. Net zoals je kunt leren fietsen kun je leren je lichaam te accepteren zoals het is. Ook hier is belangrijk dat je de lat voor jezelf niet te hoog legt. Je verwacht immers van iemand die nog nooit op een fiets heeft gezeten ook niet dat zij behendig op een eenwieler kan rijden.

Verwacht van jezelf niet om van de ene op de andere dag positiever over je lichaam te denken. Doe je dat wel, zorg je er juist voor dat je de negatieve gedachten over jezelf gaat bekrachtigen. Voor meer uitleg hierover zie ‘Het verhaal van de ballen in het zwembad’ in één van mijn andere antwoorden op deze pagina.

Heel veel succes toegewenst en hartelijke groet,
Valerie

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

De naakte waarheid: mannen over hun lichaam

Wat denken mannen als ze in de spiegel kijken? Balen ze van hun buikje? Of zijn ze dik tevreden? Vij...
Lees verder
Artikel

De naakte waarheid: mannen over hun lichaam

Wat denken mannen als ze in de spiegel kijken? Balen ze van hun buikje? Of zijn ze dik tevreden? Vij...
Lees verder
Branded content

Hechting: hoe geef je je kind een stevige basis?

Opgroeien in een veilige en liefdevolle omgeving is belangrijk voor een kind. Het zorgt ervoor dat j...
Lees verder
Branded content

Hechting: hoe geef je je kind een stevige basis?

Opgroeien in een veilige en liefdevolle omgeving is belangrijk voor een kind. Het zorgt ervoor dat j...
Lees verder
Kort

Geuren helpen bij het studeren

Wat je overdag leert, wordt ’s nachts opgeslagen in het langetermijngeheugen. Bij die opslag kan j...
Lees verder
Kort

Geuren helpen bij het studeren

Wat je overdag leert, wordt ’s nachts opgeslagen in het langetermijngeheugen. Bij die opslag kan j...
Lees verder
Artikel

Gezond zelfbedrog: hoe ons ego onze zelfwaardering opvijzelt

Het ego trekt alle middelen uit de kast om onze zelfwaardering op te vijzelen. Vooral als we niet le...
Lees verder
Artikel

Waarom hebben al mijn vriendinnen iets aan te merken op hun ...

Waarom hebben al mijn vriendinnen iets aan te merken op hun gezicht? Volgens mij zien ze er prima ui...
Lees verder
Interview

Actrice Jelka van Houten: ‘Veel van wat je denkt over ...

In jarenlange therapie, maar ook door haar werk leerde actrice Jelka van Houten (41) omgaan met haar...
Lees verder
Artikel

Wat beïnvloedt ons eetgedrag

Hoe kunnen we vet, zout en zoet vaker laten staan voor vezels en vitamines? In Wageningen wordt daar...
Lees verder
Advies

Ik ben een emotie-eter

Lees verder
Advies

Omega 9 en autisme

Lees verder
5102