De vraag

Hoe kan ik me weer veilig gaan voelen na gestalkt te zijn?

Beste Fred,

Wat ben ik blij dat ik deze training heb gedaan! Door stalking ben ik erg onzeker geworden, ook psychotherapie zorgde er slechts voor dat ik overleefde.

Door deze training ben ik gaan zien waar de stalker aansloot op (een verinnerlijkte) interne criticus en ik vraag me af waarom de therapeut niet meer daarin voor me heeft gedaan. Integendeel, de stalker nam zelfs contact met deze therapeut op, en zij op haar beurt presteerde het om zijn thema’s in mijn therapie in te brengen. Toen ik haar hiermee confronteerde wist zij niet anders uit te brengen dan dat zij mijn schuldgevoel wilde verklaren…

Sinds die tijd ben ik niet gauw meer iemand die zich nog conformeert. Door jouw training heb ik de moed gevonden om weer op partner-zoektocht te gaan, via een betaalde internetsite. Onstaat er een leuk contact, maak ik deze ervaring bekend. Wat gebeurt er dan steeds…En dat raakt mij zeer…men staakt het contact. Ik heb en zal nog lang tijd nodig hebben om me niet meer stalkingswaardig te voelen, maar dit gedrag maakt het me wel heel erg moeilijk.

Kun je me iets meegeven in dit moeizame proces van herstel van gevoel van waardigheid en veiligheid?

Bibi

Het advies

Expert

Fred Sterk

Zelfbeeld

Beste Bibi,

Rot voor je dat je in het verleden te maken hebt gehad met stalking. En fijn om te horen dat de training eraan heeft bijgedragen om weer een poging te wagen ‘op het liefdespad’. Het doet je vast goed om te merken dat hier leuke contacten uit ontstaan.

Je schrijft dat je je ervaringen met stalking bekend maakt zodra het contact beter wordt. Door dit te doen stel je je kwetsbaar op. Ik kan me dan ook voorstellen dat het je diep raakt wanneer de contacten vervolgens gestaakt worden.

Het lastige van beginnende relaties/contacten is dat wanneer het geen doorgang vindt, je vaak blijft gissen naar de redenen daarvan. En dan is er alle ruimte om je eigen redenen (lees: angsten) te bedenken. Het lijkt erop dat de stalking je dan altijd in de weg zal blijven staan. Realiseer je dat het volstrekt gewoon is dat beginnende contacten afgebroken kunnen worden bij gebrek aan de ‘klik’. Waarom meer investeren als de klik er niet is.

Deze reacties staan dus los van datgene waar het om gaat: de reden waarom jij deze vervelende, persoonlijke ervaringen snel na kennismaking openbaar maakt. Ga in jezelf na wat hieraan ten grondslag ligt. Je ervaringen met stalking hebben hun sporen nagelaten, en je bent aan het werk gegaan om het te verwerken. Het in het verleden gestalkt zijn definieert niet wie jij nu bent! Waarom zou je het dan zo vroeg in het contact melden.

Ik wens je veel succes toe en hoop dat je erin slaagt om een leuke partner te vinden!

Groet, Fred Sterk

www.sterk-swaen.nl

 

Test en train uw zelfvertrouwen
Wilt u op een meer ontspannen manier met kritiek omgaan? Uzelf krachtiger leren presenteren en een positievere kijk creëren op uzelf? Volg dan nu de achtweekse online training Vergroot je zelfvertrouwen, gemaakt door Psychologie Magazine in samenwerking met psychotherapeut/coach Fred Sterk.

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Moderne relaties: zo doen zij het

Van friends with benefits tot polyamorie: liefdesverhoudingen zijn allang niet meer louter een-op-ee...
Lees verder
Artikel

Moderne relaties: zo doen zij het

Van friends with benefits tot polyamorie: liefdesverhoudingen zijn allang niet meer louter een-op-ee...
Lees verder
Artikel

Plezier: je bent ervoor gemaakt

Genot is goed voor ons. Als de natuur niet had gewild dat we seks hebben of snoepen, had ze er wel v...
Lees verder
Artikel

Plezier: je bent ervoor gemaakt

Genot is goed voor ons. Als de natuur niet had gewild dat we seks hebben of snoepen, had ze er wel v...
Lees verder
Advies

Mijn man wil me niet troosten

Lees verder
Advies

Een relatie als je niet verliefd bent?

Lees verder
Artikel

Wat bezielde Heleen Mees? actueel

Op 9 januari wordt in New York de uitspraak verwacht tegen econome Heleen Mees, die haar ex-minnaar ...
Lees verder
Advies

Kunnen wij ons ooit aan elkaar binden?

Lees verder
Verhaal

Als je kinderwens een breekpunt is

Geef je de liefde op als de één kinderen wil en de ander niet? Deze mensen wel. ‘Ik was erg tele...
Lees verder
Artikel

Het jachtseizoen is altijd open

De liefde is in de afgelopen eeuw steeds meer gaan lijken op een stoelendans. De levenslange trouw a...
Lees verder