De vraag

Hoe hou ik afvallen vol?

Hallo Mieke,

Wat is het toch, wat afvallen zo moeilijk maakt. Ik ben van 107 kg naar 95 gegaan in 5 maanden. Naar mijn idee veel te langzaam, maar oké, het is eraf. Uiteraard ging dat niet zomaar. Met behulp van pillen (stack II) en veel beweging (fitness, wandelen etc.) en vooral opletten op wat je eet.

Vooral dat laatste wil ineens niet meer. Niet dat ik alles eet wat los en vast zit hoor, daarvoor ben ik te veel geprogrammeerd om dingen te laten staan. Maar ik kan niet meer de discipline opbrengen om mager en weinig te eten. Wat is het toch dat die knop ineens weer omgaat en hoe zou ik die motivatie weer kunnen krijgen? Wellicht hebben jullie hier een theorie over.

Het advies

Mieke van Spanje

Inderdaad, we hebben het hier over de ‘set-point’-theorie, die inmiddels algemeen aanvaard wordt. Het set-point is een voor ieder individu verschillend ‘optimaal’ gewicht. Dat kan bijvoorbeeld bij 50 kg liggen, maar ook bij 102 kg. In de evolutie heeft de mens er in de loop der eeuwen voor gezorgd dat een persoon een periode van hongersnood kan overleven. Mensen die dat niet konden, gingen in strenge winters gewoon dood. Nu, eeuwen later, zitten we in een periode waarin er geen echte voedselschaarste meer is. Maar het mechanisme zit wel nog in ons lijf. Op het moment dat iemand een dieet begint, denkt het lichaam dat er zo’n ouderwetse periode van voedselschaarste is aangebroken. Door de evolutie goed aangepaste lichamen gaan op dat moment over op een zuiniger verbranding waardoor ze met weinig voedsel lang kunnen overleven.

Op het moment dat het dieet beëindigd wordt (omdat het doel behaald is), wil het lichaam nieuwe vetreserves aanleggen voor de volgende hongersnood. En het liefst nog wat extra, voor het geval die hongersnood ernstig wordt. Alle genen die zich bezighouden met de stofwisseling en voedselreserve gaan op dat moment aan het werk om enerzijds heel zuinig te blijven verbranden en anderzijds extra reserves op te slaan. Op dat moment wordt je set-point, onder invloed van een dieet, verhoogd. Je lichaam geeft die strijd om extra vet niet op voordat het oude gewicht (of het in veel gevallen hogere gewicht, ontstaan door het nieuwe set-point) is bereikt. Onderzoek naar overgewicht spitst zich de laatste jaren vooral ook toe op mensen die onder alle omstandigheden slank blijven. Die missen dit mechanisme kennelijk. Om overgewicht goed te begrijpen wil men niet alleen graag weten hoe het bij dikke mensen werkt, maar ook hoe het bij dunne werkt. Men hoopt zo t.z.t. tot een oplossing van het probleem te komen. Voorlopig is die er niet.

We weten wel dat een radicaal veranderd leef- en eetpatroon, waarbij vooral niet te weinig gegeten wordt op de lange duur, het beste resultaat oplevert. Het lichaam schiet dan minder vlug in de verdediging. Het set-point wordt dan ook niet naar boven bijgesteld. Dus: langzaamaan maar. Pondje voor pondje. Het is er ook niet in een keer aangekomen.

Succes. Mieke van Spanje

Dit vind je misschien ook interessant

Verhaal

Sleutel tot een authentiek leven: het hoeft niet perfect

Jezelf laten zien met al je onvolkomenheden is de sleutel tot een authentiek leven, volgens bestsell...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Deze week in ‘De Psycho Show’

Sophie Hilbrand en Filemon Wesselink presenteren vanaf september samen 'De Psycho Show'. In dit spli...

Lees verder
Advies

Angst voor ruimtes waar ik niet makkelijk weg kan

Lees verder
Artikel

Het gaat goed met jonge vrouwen

Lees verder
Artikel

Elke eetstoornis gaat over dun zijn

Lees verder
Interview

Eva van der Gucht: ‘Ik vind het steeds fijner dat ik buiten de norm val’

Lees verder
Artikel

Afval-valkuil 5: je bent er te moe voor

Lees verder
Training

Denk je slank

Lees verder