De vraag

Burn-out voorkomen bij autisme

Mijn autistische zoon (31) werkt bij een ICT-bedrijf. Hij heeft al twee keer een burn-out gehad doordat hij de hoge werkdruk niet aankan en het contact met zijn collega’s is niet zo goed. Wat kan hij doen om een volgende burn-out te voorkomen?

Het advies

Expert

Els Blijd-Hoogewys

Autisme

Burn-outs komen vaker voor bij mensen met autisme. Bij ieder individu kan dit om andere redenen zijn. Om deze burn-outs te kunnen voorkomen, is het belangrijk om de individuele redenen te ontdekken. Is er bijvoorbeeld sprake van overprikkeling op de werkplek (zoals door te veel geluiden in de kantoortuin), chronische onvoorspelbaarheid (zoals door onduidelijke opdrachten en steeds veranderende visies), te hoge sociale eisen (ook tijdens de ‘pauzes’) of het zelf constant camoufleren van problemen (doen alsof alles oké is)? Zijn er ook algemene redenen die meespelen, zoals een torenhoge werkdruk, een uiterst negatief werkklimaat of onvoldoende ontspanning naast het werk?

Het is belangrijk voor je zoon om te achterhalen wat bij hem de stress veroorzaakt en daarvoor oplossingen te verzinnen. Hij kan daarbij hulp krijgen van een arbo-arts, psycholoog of jobcoach. Oplossingen kunnen bijvoorbeeld zijn: een ‘noise cancelling’-koptelefoon dragen, duidelijke werkafspraken maken zodat het werk voorspelbaarder wordt, rustmomenten inbouwen, een contract voor minder uren, en mogelijk uitleg geven aan leidinggevende en/of collega’s over autisme, de problemen én de krachten van je zoon. Als dit niet werkt of je zoon niet kan rekenen op begrip, kan het nodig zijn om op zoek te gaan naar een meer geschikte werkplek.

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

‘Ik doe het zo slecht nog niet!’

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Kort

Bescheidenheid maakt leergierig

‘Dat weet ik eigenlijk niet’ – voor dat zinnetje is wel wat moed nodig.

Lees verder
Advies

Hoe vind ik mijn zelfvertrouwen terug?

Lees verder
Advies

Speelt stress een rol bij pijn?

Lees verder
Interview

Youtube-er Lize Korpershoek over haar burn-out ‘Waarom voelde ik me zo schuldig en slecht over mezelf?’

Lees verder
Advies

Burn-out of gebrek aan draagkracht

Lees verder
Interview

Pesten op het werk: ‘Ze moeten me niet’

Lees verder
Verhaal

Filosoof Damiaan Denys: waarom is Nederland uitgeput?

Lees verder