Ziekteverzuim

Eerst helemaal tot rust komen, dat was vroeger het motto voor werknemers die zich ziek meldden met psychische klachten. Helemaal verkeerd, weet de arbopsycholoog inmiddels. ‘Zwemmen leer je in het water. Stresssituaties moet je niet vermijden, je moet leren hoe je er anders mee kunt omgaan.’

Psychische klachten? Snel weer aan het werk!

Ze komt vrolijk binnenwandelen. Vertelt hoe haar mobieltje vanochtend in de wc-pot is gevallen en lacht hartelijk. Het gaat goed met Isabel Kuin (42).

Toen Kuin in het voorjaar van 2004 voor het eerst op consult kwam bij ArboUnie in Amsterdam, was dat wel anders. Ze kon nauwelijks lopen en voelde zich in alle opzichten ellendig. Zes weken daarvoor waren al haar gewrichten van de ene dag op de andere ontstoken geraakt en was ze helemaal opgezwollen. Acute artritis door besmetting met het parvovirus, kreeg ze na een spoedopname in het ziekenhuis en een periode van zenuwslopende onzekerheid te horen. Weinig tegen te doen, moet gewoon uitzieken.

Maandenlang kon ze vrijwel niets. Een bezoekje aan de bakker was al een toer: ‘Kwam ik daar eindelijk binnengestrompeld, liet ik de portemonnee uit mijn vingers glippen. En op­rapen kon ik niet.’ Werken was dus al helemaal niet aan de orde. En dat terwijl Kuin altijd met plezier naar haar werk ging – ze was (en is) hoofdconducteur bij de ns. Geen wonder dat ze zich op een gegeven moment eenzaam en geïsoleerd ging voelen.

En dan sliep ze ook nog eens slecht – van de pijn, van

Log in om verder te lezen.
auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Kort

Welke teams kunnen tegen een stootje?

Als er een reorganisatie boven het hoofd hangt of als andere teams beter scoren, ontstaat er makkeli...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Verhaal

Waarom vriendjes belangrijk zijn

We willen allemaal graag dat onze kinderen gelukkig zijn, maar in hoeverre heb je daar als ouder inv...

Lees verder
Interview

Laatbloeiers: drie tevreden carrièreswitchers

Lees verder
Verhaal

Filosoof Damiaan Denys: waarom is Nederland uitgeput?

Lees verder
Advies

Mijn mannelijke collega negeert mij

Lees verder
Artikel

Zo krijg je meer van collega’s gedaan

Lees verder
Artikel

Burnout-burnin

Lees verder
Artikel

Creatief solliciteren

Lees verder