Fouten op het werk

Iedereen maakt fouten, maar soms zijn de consequenties zo vervelend dat je ze liever zou verzwijgen. Niet doen: wie verantwoordelijkheid neemt en spijt betuigt, presteert uiteindelijk beter.

‘Vuurrood werd ik toen ik mijn fout ontdekte,’ vertelt Mirjam (31), advocaat bij een klein advocatenbureau. ‘Ik nam een vonnis door van een paar maanden terug, en ontdekte dat ik een eis van de tegenpartij totaal over het hoofd had gezien: twee procent over bepaalde kosten. Tot mijn grote schrik bleek dat uit te komen op een bedrag van 400 duizend euro. Terwijl ik mijn cliënten juist had verteld dat ze geld krégen van de tegenpartij. Het ergste was dat ik de termijn om in hoger beroep te gaan had laten verstrijken. Ik had een groot probleem.’

Vroeg of laat overkomt het ons allemaal: we maken een fout op ons werk. De meeste vergissingen zijn klein en alledaags. U maakt een typefout, gooit iets weg of vergeet een afspraak. Toch kunnen de gevolgen van zo’n vergissinkje groot zijn. U verwisselt twee dossiers en vertelt de verkeerde patiënt dat hij aan een ernstige ziekte lijdt. U drukt een toets iets te lang in en ziedaar: in plaats van 2 bureaustoelen worden er 222 afgeleverd. Wat de fout ook mag zijn, u zult een manier moeten vinden om ermee om te gaan.

Foutencultuur

Hoe u uw probleem aanpakt, hangt niet alleen af

Log in om verder te lezen.
auteur

Janneke Gieles

Werken op de redactie Psychologie Magazine is alsof ik nog steeds psychologie studeer, maar dan leuker en diepgaander. Steeds weer een ander onderwerp uitpluizen, speuren naar nieuw interessant onderzoek, praten met onderzoekers en auteurs over hun ideeën, en lekker filosoferen en eigen ervaringen uitwisselen met collega’s.

» profiel van Janneke Gieles

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Zo ga je fris de avond in (Tip 3 – 4)

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Interview

Danser Gil Gomes Leal over psychose: ‘Alles werd koud en duister’

Als danser ging het de Rotterdamse Gil Gomes Leal (27) voor de wind, maar in zijn hoofd was het een ...

Lees verder
Advies

Hoe blijf ik opgewassen tegen die hoge werkdruk?

Lees verder
Blog

Zo wapen je je tegen narcisme op de werkvloer

Lees verder
Artikel

Douchen in het donker…

Lees verder
Artikel

Bang voor je baas

Lees verder
Advies

Hoe zorg ik dat ik beter in de groep lig?

Lees verder
Artikel

Gemengd werkt beter

Lees verder